home

  [media stories: norwegian: 1993]Neste år tar vi hovedscenen

Report about the band's Roskilde-show in 1993
taken from the Norwegian newspaper
ADRESSEAVISA, July 1993.


  Motorpsycho at the Roskilde Festival 1993

ROSKILDE: På Scenen har Neil Young's band soundcheck, på sletta foran står Motorpycho fra Trondheim. Motorpsycho åpnet og Neil Young avsluttet en unik rockekveld på Roskilde festivalen i går. Hvem vet hvem som avslutter kvelden neste gang Motorpycho opptrer på Roskilde?

Motorpsycho, Lemonheads, Sonic Youth, Sugar, Neil Young. Litt av en drømmekveld for rockefrelste.

En drømmekveld også for Motorpsycho. Vi skulle egentlig ha spilt samtidig med Sonic Youth, forteller Bent Sæther. Men det fikk de forhindret ved at deres egen konsert ble fremskyndet. Slik at de fikk et publlkum i går, og at de samtidig selv kunne springe rett over fra den blå scenen tll den hvite og oppleve et av sine favorittband.

Og slik gikk det til at Motorpsycho fikk en nærmest perfekt tilpasset tidsmessig plassering på årets festival.
De var første gruppe ut i den blå scenen, ingen andre scener var i aktivitet samtidig.
Og NRK radio tok opp hele konserten for senere kringkasting, Danmarks radio sendte hele Motorpsychos konsert på direkten i går kveld.

God reklame

Det er flott reklame for oss, selv om Danmark hittil har vært et noe tregt marked, sier Bent.
Motorpsycho selger for eksempel ti ganger så mye i Tyskland.
Gjengen fra Motorpsycho slappet godt av i solsteika på festivalområdet før konserten, med å jamme countrylåter på banjo, akkustisk gitar og blokkfløyte - og med å diskutere gode anmeldelser i internasjonale rockeblader.
Spesielt var de opptatt av en anmeldelse i San Fransiscomagasinet Maximum Rock'n'Roll. Ryktene forteller om en ekstatisk motagelse i blekka som av mange oppfattes som selveste blbelen innen den aller råeste rocken.
Jeg tror ikke på det før jeg har sett den. Magasinet slakter jo nesten alt, jeg tror jeg har lest fem positive anmeldelser gjennom årene der. Inntil det motsatte er bevist, tror jeg at personen som har lest anmeldelsen har oversett en drepende sarkasme på slutten av omtalen eller noe sånt, ler Bent.

Guttedrøm

Men uansett, ting går godt for Trondheims-bandet for tiden. En opptreden på Europas største rockefestival er heller lkke snaut. For gutta i Motorpsycho, som så mange andre, var det å spille på Roskilde selve guttedrømmen - etter store opplevelser på denne festlvalen i gymnastiden.
Store opplevelser får mange festivalgjengere også i år. Vi tipper at kanskje opp til 60 00 vil komme tll å være til stede i år.

I går ble Roskilde omringet av unge, entusiastiske ungdommer. Over alt soset de rundt i sine avklippede oiabukser, T-skjorter med bilde av favorittartistene, parvis med en kasse bajer mellom seg.

Brautende svensker blander seg med rølende trøndere, grønne hanekammer med slitne hippiekrøller. Og hele tiden råder den spesielle joviale danske stemninga. Fortsetter det knalle sommerværet blir dette en Roskildefestival av de helt store.

Stor stemning i telet

De kan ikke ha vært trøndere alle de som gikk totalt amok under Motorpsychos konsert i går kveld. Det blå teltet gynget og ristet av den rå og nesten ekstremt støyende musikken tll trønderbandet - og et publikum på drøyt 30OO gynget med.

Motorpsycho drev ikke noe akustisk dikkedikk som de gjorde på TMV-festivalen. Her var de tildels riktig gode melodiene totalt omgitt av en vanvittig grad av bulder og støy. Motorpsychos konsert i går kveld var svært bra. Og publikum visste å verdsette det - på noen litt selsomme måter. «Scenestuping» utartet til en masseidrett i det blå teltet.

Ble folk så fortumlet av støyen at de ble mer opptatt av gymnastikk enn av å lytte til rock? Tilsynelatende ikke, for de gikk direkte over til Sonic Youth konsert etterpå. Og det var ikke mindre støy der.

Ole Jacob Hoel