home

  [media stories: norwegian: 2001]Trønderrockere får sin egen biografi

Article about the upcoming Motorpsycho biography
taken from the Norwegian newspaper
AFTENPOSTEN, 2001-12-04.
Norwegian. Found at the aftenposten site by Jonas Jonsson.


  Motorpsycho
 
Fakta om Motorpsycho. Til våren kommer den etterlengtede biografien om Bent Sæther, Gebhardt og Snah, bedre kjent som Motorpsycho, ført i pennen av Willy B.
FOTO: GORM KALLESTAD
Det hører med til sjeldenhetene at
det utgis biografier om norske rockeband. Men til våren kommer den avslørende historien om Trondheims stolte sønner, Motorpsycho.

På innsiden. Avsløres og avsløres, fru Blom. For den som venter seg en saftig og hedonistisk biografi, kommer til å bli sørgelig skuffet.

Rockfakta står sterkt når rockskribent Willy B har det ærefulle oppdraget med å skrive biografien om Motorpsycho. Boken har foreløpig ikke fått noen tittel. Helt ferdigskrevet er den heller ikke.

Men at biografien kommer, er det liten tvil om. Motorpsycho-fans har lenge ventet på en biografi, men inntil nylig har bandet vært tilbakeholdnde med å si noe om hvorvidt en slik bok var ønsket.

Det er en ren tilfeldighet at jeg skriver en bok, jeg skulle lage stamtreet deres og så vokste det utover, forteller Willy B, selv en institusjon i norsk rock.

Boken kommer til å bestå av intervjuer med Motorpsycho og alle involvert rundt bandet. Motorpsycho er en familie, organisatorisk er de Norges Greatful Dead, forteller Willi B, som startet skrivingen av boken i 1996.

Utover å være så populære at de gjerne topper VGs albumslister når et nytt album utgis, slik de nylig gjorde med "Panerothyme", er Motorpsycho også kjent for å like å ha kontroll. Derfor er biografien selvsagt autorisert, og i tråd med Motorpsychos fetisj på å være uavhengig er det det lille uavhengige forlaget Motel som skal gi ut biografien.

Vi velger å gi ut boken fordi Motorpsycho er et band jeg tror mange har lyst til å lese om. Motorpsycho er alltid interessante, sier Terje Thorsen, Motels utgiver og redaktør.

Engelsk versjon

Motorpsycho har holdt på i 12 år og bygget opp en solid fanskare over hele Europa, især Italia, Tyskland og Nederland. Platene selger nærmere 50 000 i utlandet, her i Norge ligger salgstallene rundt 15 000, og de selger ut Rockefeller hver høst to kvelder på rad.

Tatt i betraktning hvor store Motorpsycho er utenfor Norge, vurderer vi å oversette den, jeg tror faktisk boken vil ha et større marked på engelsk, sier Thorsen. Få rockeband eller rockeartister i Norge får biografier skrevet om seg selv. Thorsen savner mer dokumentasjon om norsk samtidsrock.

En bok om Raga Rockers og Michael Krohn ville ha vært veldig interessant, Krohn er en av de viktigste tekstforfatterne vi har. En bok om Jokke ville også vært noe fin, sier Thorsen. Norsk blueshistorie er han derimot ikke så ivrig etter.

Ivrige er utvilsomt hardrockfansen. En av de bestselgende musikkbiografiene i Norge for tiden er om Mötley Crüe. Den heter "Dirt", og i motsetning til Motorpsychos biografi er full av dekadente ingredienser. Og i dag går amerikanske rockere nok amok i bokhandelen for biografien til Gene Simmons "KISS & Make-Up" er endelig til salgs.

Nazneen Khan