home

  [media stories: norwegian: 1998]Stol aldri på noen over 30

Article / Interview
taken from the Norwegian magazine
BALDER, 1998.


Motorpsycho lærte lite om fred på forskolen. Det eneste de lærte var å bo tett på andre mennesker. Den evnen har kommet godt med i ettertid. På turn‚.

"Dæm bråke noe jævli", sier tronderbarten og viser vei til Motorspsychos ovingslokale. Bandet holder til innerst i Trondheims styggeste bygning. Dora I, som monsteret kalles, er en u-båthavn bokstavlig talt bygd opp av jugoslaviske fanger under krigen. Det sies at de tykke veggene har beinrester som sementlegering. I denne betongklossen har Motorpsycho bråkt frem materiale til et nytt album. Dobbelt-plata har det tillitvekkende navnet Trust Us. Gruppa er nå en powertrio bestående av Bent, Snah og Gebhardt. Tre trondere på nærmere tredve og alle tidligere sivilarbeidere.

De fire F-ene

Fra ovingslokalet skrur vi tiden noen år tilbake til et - om mulig - enda tristere sted; nemlig Hustad Leir. På begynnelsen av 90-tallet var den tidligere landssvikerleiren vertsskap for hele Motorpsychos besetning.

Da jeg var på Hustad, satte en type fyr på gangen vår. Det skjonner jeg godt, sier Bent. Han har ingen gode minner fra Hustad oppholdet.

Alt man hadde av pasifistiske holdninger ble nesten odelagt når man skulle sitte og diskuterer dem i seks uker. Til slutt gav vi javnt faen, sier Bent. Hustad er i folge bandet ikke det rette stedet for 21-åringer, vant med en litt mer hektisk livsstil enn hva Forskolen kan tilby.

Du kommer sammen med masse folk med dårlige vaner. Det blir fort mye festing og fyll. Og på den tiden var det både det ene og det andre å få tak i, sier Snah megetsigende. Han gikk på kullet rett etter Bent.

Den eneste med positive erfaringer, er trommis Gebhardt. Sistemann ut, var nettopp begynt i bandet da han kom til forskolen og fikk velferdspermisjon hver helg for å spille.

Bortsett fra å være sivilarbeidere, har man veldig lite til felles med de andre på Forskolen. Det blir fort en ukultur når så mange forskjellige unge gutter bor tett sammen. Da blir det at man samles om de fire F-ene. Fotball, fitte, fyll og faenskap, sier Bent og får stotte fra resten av bandet.

Selv om forskolen var håplos, syntes bandet at resten av tjenesten var grei nok. Alle hadde typiske sivilarbeider-jobber, henholdsvis bibliotekar (Bent), hjelpepleier (Snah og Gebhardt) og kaf‚vert (Gebhardt).

For die-hard Motorpsycho-fans finnes det lite musikalsk-materiale fra bandet laget i Hustad-perioden. Snah ovde, men fikk lite til, sammen med en gjeng jazz-musikere. Bent spilte inn låta "Shalom" med "Fabulous Peacefrogs". Ikke spesielt bra, i folge opphavsmannen.

Bloffet dere under avhoret?

Bent: Nei, bare litt.

Gebhardt: Nei, jeg tror ikke det. Men hvis jeg hadde visst hva som skulle til for å komme meg gjennom et sånt avhor, så kunne jeg spart med for en del av argumentasjonen.

Snah: Jeg ble skikkelig lurt, fordi politimannen sikkert var ute etter å trene seg på avhorsrutiner og jeg var en av de forste han avhorte. Han tok meg skikkelig. Jeg ble helt psyket ut og han kunne sikkert fått meg til å tilstå både det ene og det andre.

Bent: Ja, det husker jeg godt. Du var helt ute av det i lang tid etterpå.

Snot dere botilleggskontoret under tjenesten?

Bent: Nei.

Gebhardt: Jeg hadde en dame boende hos meg, så vi bodde og spiste gratis.

Snah: Jeg fulgte reglementet til punkt og prikke.

Ville dere ha nektet militæret i dag?

Bent: Ja. Hvis jeg skulle fulgt min overbevisning, skulle jeg totalnektet.

Gebhardt: Ja, samme her, men tanken på å sitte i fengsel hores like ille ut i dag som da.

Snah: Tja, jeg vet ikke helt. Det hadde kanskje vært kjempebra å vært et sted og pepret en masse med kuler og krutt. Nei, egentlig hadde jeg nok gjort det samme.

Bor alle nekte militæret?

Bent: Jeg synes at man kunne hatt et forsvar der man verver seg til tjeneste slik som i USA. Det hadde nok vært vel så effektivt i steden for å satse alle pengene på et invasjonsforsvar mot en fiktiv russer som sannsynligvis aldri kommer.

Gebhardt: Du hadde nok fått mye hardere soldater. Jeg synes det burde vært mye mer vekt på sivilforsvar uten våpen. Det finnes jo noen rapporter som ble laget for mange år siden om sivilforsvaret i Norge. De ble tydeligvis holdt tilbake og aldri offentliggjort. rsaken var fordi sivilforsvaret hadde blitt for effektivt. Det var under Johan Jorgen Holst, tror jeg.

Snah: Men de drepte jo ham (Snah er hobby-konspirasjonsteoretiker).

Bent: Dette blir jo helt X-files.

Er det mulig å kjenne igjen en militærnekter på gata?

Bent: Da jeg var sivilarbeider, var det mange heavyfolk som var redde for håret sitt. Kanskje de var sivilarbeidere fordi de var redde for saksa til militæret?

Hvem var idealet da dere nektet?

Bent: Når du bestemme deg for å nekte militæret blir du tvunget til å tenke igjennom en hel del ting. Jeg er sikker på at jeg hadde en rekke idealer for jeg nektet, men når du er ferdig med Hustad leir og har vært igjennom den der "peace&love 68-lærestanden" så blir du piss lei og bare driter i det der.

Snah er den eneste i Motorpsycho som har barn. Vil han gi poden krigsleker?

Snah: Det får han finne ut av selv. Han får spikke sine egne Schmeizere slik som jeg gjorde da jeg var barn. Jeg kommer imidlertid ikke til å fore ham med krigsleker. Jeg tror den våpengreia mi gikk over etter at jeg fikk lekt en masse krig da jeg var unge. Så ble vi liksom ferdig med det. jeg tror kanskje det går litt treger for mange andre.

Bent: Ja, som jeg sa under avhoret: Jeg lekte fra meg da jeg var unge, og la av meg våpen-fetisjismen. Nå trenger jeg den ikke lenger.

Hadde dere bedre drag på damene som sivilarbeidere?

Gebhardt: Nei, jeg tror ikke det var grunnen.

Bent: Det var vel mer at vi var tilgjengelige mens resten av vårt årskull var avsted i militæret.

Er militærnektere bedre elskere?

Gebhardt: Ja, fordi militærnekteren har mere kontakt med sine indre folelser (latter). Jeg kan tenke meg at f.eks. en korporal er helvetes god med gonneren sin, mens vi nektere roter mer i gronnsakshagen.

Snah: Snakker med plantene og sånn (mer latter).

Bent: Jeg tror ikke det påvirket min seksuelle evne, men siden jeg slapp å bo på samme rom med åtte gutter i et år, fikk jeg nok et mer naturlig og avslappet forhold til det hele.

Hva gjor dere kvalme?

Gebhardt: Svartlamoen-saken er kvalmende (kreativ bydel i Trondheim som skal rives til fordel for en bilforettning). I mai må alle militærnektere komme og sette seg i frihetsparken og være med på demonstrasjon. Jeg tror ikke noen på Svartlamoen flytter frivillig.

Bent: Ja, dette er en systemoverkjoring som jeg finner veldig kvalmende. Beboerne blir rett og slett rævkjort av kommunen og politikerne som har helt andre interesser enn de rent politiske.

Hvem utover mest vold i Norge i dag?

Gebhardt: Ole Klemetsen.

Snah: Ektemenn og fedre.

Hvem ville dere siktet på hvis dere var måker?

Alle: Marvin Wiseth og Motor-Ola (eieren av bilforetningen på Svartlamoen).

Hans M. Tonstad