home

  [media stories: 2001: norwegian]




"Phanerothyme" fra Motorpsycho

Long retrospective article on occassion
of the forthcoming Phanerothyme release
taken from the Norwegian e-zine
BALLADE, 2001-08-07.
Norwegian. Found at the ballade site by Jonas Jonsson.


Motorpsycho slipper sitt neste album 3. september. Utgivelsen har fått tittelen "Phanerothyme", og byr på ni låter. Denne gangen samarbeider Bent Sæther & co. bl.a. med medlemmer fra Jaga Jazzist. De legger dessuten ut på en stor turne her hjemme, samt på kontinentet. Ballade gir deg her en kortfattet innføring i bandets meritter.

  Motorpsycho in 1998 - alienated

Motorpsycho har i mange år vært et av Norges mest anerkjente band, og har et stort publikum også utenfor landets grenser. Nå ser det ut til at utgivelsen av "Phanerothyme" vil bli fulgt opp av spillejobber i både Tyskland, Danmark, Hellas, Italia, Belgia, Sverige og Norge.

Motorpsycho startet opp i Trondheim i 1989, tok navnet sitt fra en film av den amerikanske kultregissøren Russ meyer, og konsertdebuterte som oppvarmingsband for Turboneger på det viktige konsertstedet UFFA-huset i april 1990. De ga samme år ut en firespors kassett på det alternative selskapet Knallsyndikatet. I 1991 blir de det første Trondheimsbandet på Voices Of Wonder i Oslo, som slipper albumet "Lobotomizer" med dem i 1991. På denne tiden kommer også Gebhardt inn på trommer etter Kjell Runar Jenssen, og vil sammen med Bent Sæther (bass, sang) og Hans Magnus "Snah" Ryan (gitar, sang) utgjøre den faste kjernen for trioen i årene som skal følge. I 1992 slipper de mini-LPen "Soothe", der de første hundre eksemplarene kommer ut i et drøyt kilo tungt stålomslag.

Motorpsychos store gjennombrudd her til lands kommer med den doble, seksten spors CDen "Demon Box" i 1993, som viser et ambisiøst band med et godt grep om den tunge, progressive rocken. Motorpsycho surfer inn i kjølevannet av datidens grungebølge, og blir ved siden av Seigmen Norges mest populære, nyskapende hardrockband. Samtidig tar de også sine første skritt ut i Europa, og "Demon Box" selger på en uke imponerende fem tusen eksemplarer på verdensbasis. I 1993 står de også på scenen på Roskildefestivalen i Danmark, og opptrer også under platebransjemessen POP.KOMM i Køln. I 1994 gjør de nye jobber i Danmark, Tyskland, Nederland, Belgia og Italia, og slipper albumet "Timothy's Monster" (som også kommer i trippel vinylutgave) på Harvest/EMI i slutten av september. Samtidig viser de også sin musikalske allsidighet gjennom utgivelsen av den fiktive soundtrack-CDen "The Tussler" i begrenset opplag, der de leker seg med den rufsete countrymusikken.

I 1995 gjør Motorpsycho igjen en rekke festivaler og spillejobber rundt om i Europa, samtidig som "Timothy's Monster" slippes i både USA, Storbritannia og Australia. I 1996 kommer bandet med albumet "Blissard" på Columbia/Sony, samtidig som gruppen befester seg som en trio, etter at lydeksperimentatoren Deathprod (alias Helge Sten) i flere år har vært et tilnærmet fullverdig medlem. I 1997 kommer det kritikerroste albumet "Angels And Daemons At Play" ut i en rekke forskjellige formater, samtidig som Motorpsycho vinner Spellemannspris som beste rockeband, en bedrift de gjentar i kategorien Hardrock året etter. Senere albumutgivelser inkludererer det doble "Trust Us" (1998), "Let Them Eat Cake" (2000) og live-albumene "Roadwork Volume 1" og "2", der den sistnevnte er opptak fra en fellesopptreden med Motorspycho, The Source og Deathprod. på Kongberg Jazzfestival i 1995. Og hele tiden fortsetter bandet å gi ut en rekke EPer og andre utgivelser – blant annet på Stickman Records i Hamburg, som de var med på å starte i 1994. Parallelt med den allerede imponerende offisielle katalogen, finnes det også en rekke piratopptak og bootlegs.

Det er derfor ingen liten begivenhet når Motorpsycho nå slipper sitt femte offisielle album på Sony. I likhet med mange tidligere Motorspycho-utgivelser, vil også "Phanerothyme" bli tilgjengelig i både vinyl og CD-format. Tittelen "Phanerothyme" skal i følge nettstedet Panorama spille på et sitat av den britiske forfatteren Aldous Huxley : "To make this trivial world sublime, take half a gramme of phanerothyme".

"Phanerothyme" skal inneholde følgende låter: "Bedroom Eyes", "For Free", "B.S.", "Landslide", "Go To California", "Painting The Night", "The Slow Phase Out", "Blindfolded" og "When You're Dead". I følge Panorama skal Motorpsycho legge ut på en omfattende Norgesturne i september, der blant annet Skien, Stavanger og Kristiansand skal være bekreftet. På Vaskeriet i Kristiansand skal trioen visstnok opptre sammen med Jaga Jazzist. Tidligere i år opptrådte de for øvrig under Festspillene i Bergen, der de satte musikk til bilder under konseptet "Outsider Art".

I Tyskland er følgende konserter bekreftet, i følge nettstedet motorpsycho.fix.no: 25. september: Bremen, 10.oktober: München, 11.oktober: Darmstadt , 12. oktober: Bielefeld Forum, 14. oktober: Köln og 15. oktober: Berlin. 13. oktober skal Motorpsycho dessuten være en av hovedattraksjonene på en egen festival for Stickman-selskapet på Reperbahn i Hamburg, der også tyske 35007 og svenske Soundtrack Of Our Lives, Fireside og Isoation Years vil opptre. Den ennå ikke bekreftede delen av utenlandsturneen omfatter bl.a. København (24. september), Brussels (28. september), samt tre jobber i Italia og to i Hellas helt i begynnelsen av oktober. Deretter skal trioen sette kursen mot Sverige og Norge, før de igjen drar tilbake til Tyskland.

Motorpsycho er kjent for å ha svært entusiastiske tilhengere, som gjerne følger dem rundt på lange turneer. Bandet har også generelt hatt et liberalt forhold til de mange piratplatene som finnes med dem, men gikk nylig til politianmeldelse av platebutikken Record World i Sandnes for salg av en trippel bootleg-CD med bandets offisielt utgitte låter. CDen "All You Ever Wanted. All You Ever Needed..." ble solgt både over disk og via internett, og inneholdt til sammen 51 låter, hovedsakelig fra bandets mange EPer. Motorpsycho kontaktet fagforeningen Musikernes Fellesorganisasjon, som hjalp dem med å avsløre det soleklare bruddet på opphavsrett. Tidligere har Motorpsycho også vært i rettslig konflikt med sitt tidligere plateselskap Voices Of Wonder, på grunn av kontraktmessige forhold som Trond Brandal i Norsk Musikerforbund omtalte som rene slavekontrakter. Begge disse sakene kan du lese mer om ved å klikke på artikkellenkene nedenfor.

Arvid Skancke-Knutsen