home

  [media stories: 2003: norwegian]
Bent Sæther i Motorpsycho refser
by:Larm og musikkbransjen

Interview with Bent about Norwegian music
fair by:Larm and the music industry in general
taken from the Norwegian e-zine
BALLADE, 2003-01-21.
Norwegian. Found at the ballade site.


 
Bent from Motorpsycho - 2003
 
Bent
... as seen in Ballade, the e-zine of the Norwegian music information center (MIC)
Bent Sæther er ikke nådig mot musikkbransjen. Han velger å boikotte hele by:Larm-arrangementet i Trondheim, og fyrer løs følgende kraftsalve: Jeg hater alle bransjetilstelninger som pesten, og kan vel best beskrive min oppfatning av dem som fesjå for plateselskapene / managementene / pressen og alle de andre parasittene som skal tjene penger. De preges fremfor alt av en klapp på skulderen-vibb som er like kvalmende som den er uærlig. Han gir følgende råd til artistene som skal i ilden under by:Larm: Ikke stol på noen du treffer på slike tilstelninger.

Bent Sæthers uttalelser står å lese i by:Larms egen festivalavis,som i disse dager distribueres i et opplag på 40 000. I et epost-intervju med Stian Wallum fra Natt & Dag-redaksjonen i Trondheim, som bidro med lokalt stoff fra årets arrangørby, uttaler Motorpsycho-lederen seg i svært utilslørte ordelag om musikkbransjen, som han skriver rett ut at han "stort sett forakter".

I den samme avisen har Musikernes Fellesorganisasjon, som de siste årene har satt inn mye krefter på å hjelpe Motorspycho ut av dem mye omtalte kontrakten med Voices Of Wonder, satt inn en helsides annonse, der Bent Sæther står frem med det utvetuydlige budskapet: - Alle gitarer som selges i Norge skulle vært utstyrt med en advarsel! MFO tilbyr i annonsen alle usignerte by:Larm gratishjelp med eventuelle platekontrakter, så sant disse ennå ikke er undertegnet, og er organisasjonen i hende innen 1. april.

I intervjuet i by:Larm-avisen bruker Sæther enda sterkere lut, da Wallum spør ham om han har tenkt seg på noen arrangementer under by:Larm i Trondheim.

Messer er ikke som festivaler, konsertene er ikke grunnen til at man drar dit. Jeg hater alle bransjetilstelninger som pesten, og kan vel best beskrive min oppfattning av dem som fesjå for plateselskapene/managementene/pressen og alle de andre parasittene som skal tjene penger. De preges fremfor alt av en klapp- på-skulderen/buddy buddy vibb som er like kvalmende som den er uærlig, og jeg har sett for mye sånt til helt å få fot. Det er mulig jeg går glipp av store musikalske opplevelser, men jeg slipper i hvert fall å føle meg som en del av en bransje jeg stort sett forakter. Det eneste jeg vil si som er relevant, er til artistene som er tilstede: Ikke stol på noen du treffer på slike tilstelninger.

by:Larm må ellers også tåle mye kjeft i VG i dag, der Stein Østbø bruker sin "Helt Stein"-spalte til å sette store spørsmålstegn ved verdien av selve bransjetreff-delen av arrangementet. Han skriver at seminardelen "er til å sovne av", omtaler debattene som "bullshit-seanser" og spekulerer på om det nå foregår en styrt avvikling av hele seminardelen.

Jeg er sikkert en av de mange som kan telle på én hånd de gangene jeg har hatt utbytte av et by:larm-seminar, dessverre, mener VG-nestoren, som også skriver at etablerte plateselskap "gjør sitt beste for å torpedere by:Larms grunntanke" ved å arrangere showcaser med sine egne artister under by:Larm- dagene.

Arvid Skancke-KnutsenArticle about the
reaction of the by:Larm organizers
taken from the Norwegian e-zine
BALLADE, 2003-01-22.
Norwegian. Found at the ballade site.


 
Motorpsycho in 1998
 
Motorpsycho in 1998
Jeg føler at Bent Sæther sitter i glasshus og skyter med hagle, sier daglig leder i by.Larm, Erlend Mogård Larsen: Motorspsycho er en like stor del av bransjen som alle andre, og selger seg selv og musikken sin på lik linje med andre aktører. By:Larm-sjefen er heller ikke spesielt imponert over kritikken som Stein Østbø i VG fremsatte i går, og mener den fremkom på sviktende grunnlag.

I går gikk Stein Østbø i VG til et frontalangrep på seminardelen av by:Larm, samtidig som Ballade kunne avsløre at Bent Sæther, frontfigur i norsk rocks flaggskip Motorspsycho, ikke hadde særlig høye tanker om det kommende bransjetreffet i Trondheim: Jeg hater alle bransjetilstelninger som pesten, og kan vel best beskrive min oppfattning av dem som fesjå for plateselskapene / managementene / pressen og alle de andre parasittene som skal tjene penger. De preges fremfor alt av en klapp-på-skulderen/buddy buddy vibb som er like kvalmende som den er uærlig, og jeg har sett for mye sånt til helt å få fot. Det er mulig jeg går glipp av store musikalske opplevelser, men jeg slipper i hvert fall å føle meg som en del av en bransje jeg stort sett forakter.

Erlend Morgård Larsen er ikke spesielt imponert over kritikken, og mener at både Østbø og Sæther uttaler seg på sviktende grunnlag.

For å ta Østbøs "Helt Stein"-spalte først: Det er en kjent sak at seminarene under by:Larm har vært gjenstand for kritikk. Den har vi også tatt til oss, slik at vi fortløpende prøver å justere tilbudet etter bransjens egne ønsker. Et av disse ønskene har vært å trekke inn enda flere utenlandske foredragsholdere, noe som har ført til en forsinkelse av seminarprogrammet, som nå ligger ute på våre hjemmesider. Om Østbø hadde vært brydd med å ta en telefon til oss først, ville han ha funnet at mye av kritikken han reiser rett og slett ikke har rot i virkeligheten.

Mogård Larsen avviser at seminardelen av by:Larm har fått mindre betydning, slik Østbø antydet i sin spalte i går.

I år tilbyr vi folk mer enn femti workshops, seminarer og foredrag. Vi har også kuttet ned på debattene, som ofte har vært preget av litt uklare temaer og svake ordstyrere. Jeg tror ellers fremdeles at debattene bør ha et stort potensial, men det er nå en gang slik at folk i bransjen tydeligvis er redde for å mene noe i offentlige fora. Isteden satser vi på å bringe inn profilerte folk utenfra, både fra produsent- og kulturbyråkratisiden, noe jeg er overbevist om vil fungere inspirerende for alle by:larm-deltagene. I tillegg produserer vi en egen seminarkatalog ved siden av by:Larm-avisen, så det er ingen grunn for å hevde at seminardelen blir nedprioritert.

Når det gjelder kritikken om at den etablerte platebransjen i stigende grad bruker by:larm til å profilere allerede kontraktfestede artister, mener Mogård Larsen at man i år har funnet en god løsning på problemet.

Vi vil ha en egen showcase-scene, der folk kan opptre fra klokken 18 til klokken 22 – altså stort sett ikke i konkurranse med de lokale arrangementene. Østbø glemmer etter min mening at han selv sitter på toppen av bransjehierarkiet, og at folk med mindre erfaring enn ham selv nok opplever by:Larm på en ganske annen måte.

Mogård Larsen er ellers nokså forundret over kritikken til Bent Sæther.

Jeg har stor respekt for alt Motorpsycho har klart å utrette, og måten de har gjort det på. Men i dette tilfellet synes jeg at Bent Sæther kaster sten i glasshus, og attpåtil skyter rundt seg med hagle. Motorpsycho er en like stor del av bransjen som alle andre. De har spilt to ganger på Popkomm, som er by:Larm ganger hundre, og fungerer i det samme avhengighetsforholdet til plateselskaper og agenter som alle andre. Bent Sæther sier ikke nei til oppslag i Dagbladet og VG, og gir i Norge ut platene sine på det ikke akkurat lille og uavhengige Sony Music. Jeg synes ikke det nødvendigvis rimer med å ta avstand fra hele sirkuset, avslutter Mogård Larsen.

Arvid Skancke-Knutsen