home

  [media stories: norwegian: 1995]Mørkemannen Nick Cave

Article about the MP documentary Another Ugly tour,
which later became a part of This Is Motorpsycho
taken from the
Norwegian magazine
BEAT #2 / 1995
Transcribed and sent in by Kristoffer.


- på vei backstage på rockklubben Vera i Groningen, Nederland, snusende etter nachspiel med Bent Sæther og resten av gutta i Motorpsycho.

Scenen er dokumentert på den halvtimes lange turnévideoen - eller rockumentaren, om du vil - Another Ugly Tour - On The Road With Motorpsycho, regissert av filmstudenten Kjetil Solhøi (27).

Cave og resten av The Bad Seeds spilte i Groningen samme kveld som Motorpsycho. De dukket opp på Vera og fikk med seg den siste halvtimen av konserten. De likte det de så, og satt og ventet på Motorpsycho i garderoben, forteller Solhøi, som så for seg det store scoopet i kameralinsen: Møtet mellom herr Cave og herr Sæther.

Men da jeg skrudde på lyset på videokameraet, sa Cave: "Uh-oh, jeg tror ikke dette er noen god idé", reiste seg opp sammen med bandet sitt og forsvant. De kom tilbake senere til nachspiel, uten at jeg fikk filme det, fortsetter Solhøi.

Om Cave likte Motorpsycho-konserten, var ikke vokalist, bassist og frontfigur Bent Sæther (25) like fornøyd:

Dette er den dårligste konserten vi har gjort på to år... jeg kom ikke inn i noe som helst... det er så frustrerende... jeg er i så dårlig humør at det er til å spy av, depper han i garderoben etter å ha gått av scenen, med sine bare ben heist opp på bordet og en trøsteflaske med øl i hånden.

Another Ugly Tour gir flere fascinerende innblikk i det indre livet til landets kanskje mest spennende rockband, slik det arter seg under en halvannen måned lang turné gjennom 23 spillesteder i Nederland, Tyskland, Belgia, Italia og Danmark. Det er tydelig at rockumentaren The Road To God Knows Where med - ja, nettopp - Nick Cave And The Bad Seeds har vært en viktig inspirasjonskilde.

I Another Ugly Tour møter vi blant andre "the first female Motorpsycho groupie", og vi får oppleve at politiet i den nederlandske byen Delf likegodt tauer vekk det trønderske reisefølgets lille bandbuss. En kildetro "spinal tapisme" dukker også opp: I Eindhoven i Nederland klarer faktisk Bent Sæther, gitarist Snah (24) og trommis Gebhardt (25) å glemme igjen keyboard-mann Lars Lien på hotellet! På egenhånd klarer Lien å komme seg til konsertlokalet akkurat i tide, til Sæthers store lettelse.

Det var i mai og juni i fjor regissør Solhøi sammen med den finske studiekameraten Markku Flink (30) fikk henge med Motorpsycho ut i Europa. De to lagde turnéfilmen som eksamensoppgave på dokumentarlinjen ved Distriktshøgskolen i Volda. Another Ugly Tour er hittil bare vist offentlig under en videofilm-mønstring i Asker, men det forhandles om sendetid på NRK.

Solhøi, som nå tar hovedfag på Institutt for drama, film og teater ved Universitetet i Trondheim, har dessuten utvidede planer for de 30 timene med råopptak han sitter på fra turnéen.

Jeg har et større filmprosjekt om Motorpsycho på gang, som skal inneholde både turné- og konsertopptak, intervjuer og musikkvideoer. Planen er at filmen skal være tilgjengelig som kjøpevideo til høsten, forteller han.

Motorpsycho, for sin del, er i ferd med å legge ut på en ny to måneders Europa-turné, denne gang uten et nærgående videokamera på slep.

Knut Eivind Straume