home

  [media stories: 2001: norwegian]
Motorspsychoticke Festspill

Article / Interview with the band about their forthcoming performance at the Festspilenne in Bergen 2001
taken from the Norwegian newspaper
BERGENS TIDENDE, 2001-02-20.
Norwegian. Transcribed by Eirik Helleve.


Nå står ikke verden til påske. Ikke når gamle ærverdige Festspillene har invitert rockebandet Motorpsycho til å improvisere over en film av outsider-kunstneren Joe Coleman.

Er ikke det litt merkelig, spør Motorpsycho-gitarist Snah. Jeg kjenner ikke Festspillene annet enn fra nyhetene, men har vel kanskje et bilde av Festspillene som et rigid, snevert arrangement for de kulturelt bedrevitende. Men det er bare inntrykket mitt, altså, jeg vet egentlig lite. Og det er supert at det er åpne for å gjøre litt kule ting, sier Motorspsychopaten.

Hals over hode

Trønderbandet er et av Norges mest kritikerroste rockeband det siste tiåret, og går i neste uke i studio for å spille inn nytt album. Når årets Festspill åpner 23. mai, er det en meget spesiell oppgave rockebandet har fått: Å improvisere over en film av den amerikanske kunstneren Joe Coleman.

Det blir litt hals over hode. Vi har ikke engang sett filmen til Coleman ennå, sier Snah.
Han håper imidlertid at bandet får tilsendt filmen i løpet av denne uken.
Vi har ikke tenkt å komponere så mye, bare prøve å slappe av og la musikken gå sin gang. Og så får vi litt drahjelp fra Helge Sten, det blir kult, sier Snah på vei til studio.

Improviserer over film - igjen

Det blir ikke første gang Motorpsycho improviserer over film. For noen år siden gjorde Motorpsycho noe tilsvarende over kortfilmklassikeren "Den andalusiske hund" av kunstnerne Luis Bunuel og Salvador Dali. Dette på Cinemateket i Oslo.
Det gikk sånn tålelig greit. De klappet i hvert fall, sier Snah tørt.
Hvordan forbereder man seg til noe slikt?
Først og fremst ved å se filmen. Er man så skikkelig skitredd, begynner man å komponere hals over hode. Eller man kan la det stå til, noe som kan fungere intenst superbra. Eller man får fullstendig nervøst sammenbrudd, stiller forsterkerne på tolv og spiller sinnsykt høyt, sier Snah.

Ny vind i Festspillseilet?

Har Festspillene innsett at de må fornye seg, informasjonssjef Henning Målsnes?
Festspillene forandrer seg fra år til år, med stadig nye vinklinger. Denne satsingen går inn i Festspillenes helhetstenkning om å hele tiden prøve å skape nye spennende prosjekter som går på tvers av sjangerne.
Dere jakter på nye Festspill-publikummere?
Ja, jeg tror dette vil appellere til et publikum som i for liten grad har oppdaget Festspillene. Men grunne til at vi presenterer dette, er at det er et flott og godt prosjekt, sier Målsnes.

Og antyder at det gjerne kan komme flere slike freske prosjekter fra Festspillene.

Paal Kvamme