home

  [media stories: norwegian: 2000]Mandagsrocken

Announcement of the Bergen-gig / 2000-10-16
taken from the Norwegian newspaper
BERGENS TIDENDE - TID OG STED, 2000-10-12.
Found at the bergens tidende-site.


  Motorpsycho live in 1998
 
Motorpsycho spiller på Kvarteret mandag 16. oktober.
Arkivfoto: Ole Dyre Hesledalen

Hva skal du mandag kveld? Høre Norges største rockeband eller noe ukjent, skranglete, amerikansk noe?

Konserthøsten tetner til og nå begynner arrangørene å ta mandagen i bruk. Tanken høres egentlig ikke så glup ut: Å lokke folk på konsert mandagen etter en helg hvor jazzstjernen Joshua Redman, popgruppen Autopulver, vampyrcountrybandet The Coffinshakers, mørkemennene Enslaved og ørten andre har opptrådt. Hva er det egentlig Kvarteret og Garage tenker på?

Vel, de er nok smartere enn som så. Den ene plassen har booket inn Norges største rockeband og den andre slipper folk inn helt gratis.

Hvorfor kaller vi Motorpsycho for Norges største band? Andre har nok solgt flere plater og trukket flere folk de siste årene. Det tar vi imidlertid ikke så nøye, for Motorpsycho har holdt på i over et tiår og bygget opp en nærmest uslitelig tilhengerskare og et nærmest plettfritt rykte. Og så er de jo både tøffere og mer fengende enn toget. At landet er delt i to, de som liker Motorpsycho og de som ikke bryr seg, får være så. Til og med Spellemannsjuryen går jo god for trønderne.

Hva driver så egentlig Motorpsycho med? Det som begynte som et skurrende heavyband har jo blitt til et altetende rockemonster som spleiser pop, country, jazz, prog, metal og mer til.

Selv kjenner jeg bare ett annet band som klarer å smelte så mye rart inn i musikken sin og samtidig lyde så bra. Det bandet heter Guided By Voices og de spiller ikke i Bergen denne mandagen. Så hvorfor nevne dem? Vel, får man ikke hele hånden, så får man nøye seg med lillefingeren. Og lillefingeren til Guided By Voices er på vei til byen, i form av Don Thrasher, som spilte trommer med dem tidlig på nittitallet. Med seg har han gitarist og sanger Dave Doughman, sammen kaller de seg Swearing at Motorists og bak seg har de tre stolte lavbudsjettsplater.

Bare så det er sagt, Swearing at Motorists er et skikkelig skrangleband. Vel er konserten gratis, men de har jo ikke bassist en gang! Jaja, bassister er oppskrytt og skranglerock er gøy. I hvert fall når sangene er korte, gitarlyden bråkete og det hele minner litt om kjellerkjellerkjeller- utgaven av Built To Spill. Og så hjelper det jo at sangene har titler som "Flying Pizza", "Inadvertent Christmas Song" og "Drunk On Monday".

Hvilket bringer oss tilbake til utgangspunktet: Er mandagskonserter en god idé? Selvfølgelig. Konserter er alltid en god idé.

Erik Fossen