home

  [media stories: 2002: norwegian]
PORTRETT
Bent frem rock'n roll

Feature on Bent
taken from the Norwegian newspaper
BYAVISA, 2002-11-27.
Norwegian. Found at the byavisa site by Sturla.


Bent Sæther / Motorpsycho
 
Bent Sæther overtok aldri mammas hjemgård i Snåsa. I stedet rocker han Europa rundt med bravur.

Fredag og lørdag ender hektiske Motorpsychos høstturne i bandets hjemby, Trondheim. Siste stopp: Rosendal. Etter utført rockoppdrag kan bassist og vokalist Bent Sæther utpå morgenkvisten søndag tusle de få metrene hjem for å hvile ut under eget tak i Biskop Sigurds gate på Lademoen.

MOTORPSYCHO-TRIOEN Bent, Snah og Gebhardt er omtalt som en eneste fantastisk, kollektiv, kunstnerisk hjerne. Men det er få som er uenige i at Bent Sæther nok er den fremste låtskriveren i bandet. Han begynte å lage musikk allerede som ungdomsskoleelev, og skal tidlig ha oppdaget at han hadde sær smak. Han har i intervjuer hevdet at det var bare han selv som gadd høre på det han laget i begynnelsen. I dag er det noen hundretusen rockelskere som mer enn gjerne gidder høre på Bents musikk. Motorpsycho selger godt med plater, og gjerne vinylskiver (Bent elsker vinyl), over det meste av Europa.

33-ÅRIGE BENT SÆTHER har trått barnesko og ungdomsboots i både stor by og lita bygd, men det var nok aldri aktuelt for ham å satse på bondeliv på mamma Anlaugs hjemgård i grenda ved Snåsavatnet.
Allerede som elleveåring meldte han seg til rockbandtjeneste, og det ble en svipp innom mange ulike band før han i 1987 ramla inn i Ryan's Booz Band. Denne Ryan het egentlig Hans Magnus Ryan og var fra Steinkjer. Ryan ble Snah og i 1991 starta han og Bent Motorpsycho. Ikke lenge etter kom tromsøværingen Håkon Gebhardt med som bandets trommis, og denne trioen fikk kjapt rockfolket til å lytte.
Resten er et norsk rockeventyr fra virkeligheten. Bent & Co. har lyktes forbausende bra med å få folk til å like den allsidige musikken de har levert. Fra tung, dyster rock via småskeiv country til lysere og mer poppete musikk. Bents låtskriverferdigheter har vært en viktig nøkkel i så måte.

TRONDHJEMMERE FLEST og trolig nordmenn for øvrig, anser nok Motorpsycho som sterkt knytta til bydelen Svartlamon. Med rette, for bandmedlemmene både har bodd og virka der i mange år. Motorpsychoistene har tatt sin tørn i kampen for å gjøre dette til en livskraftig bydel, en kamp som Bent & Co. gikk seirende ut av.
Bent Sæther og hans Psycho-kompanjonger har vært på en nesten konstant opptur som band. Motgangen har vært minimal, men noen nederlag er bokført. Rettsoppgjøret mot Voices Music & Entertainment endte med tap tidligere i år. Dermed glapp opphavsretten til gruppas tre første album for bandet.

Egil Hofsli