home

  [media stories: 2001: norwegian]
Mindre psychotisk

Interview / article around the Phanerothyme release
taken from the Norwegian newspaper
BYAVISA, September 2001.
Norwegian. Found at the byavisa site by Kristoffer.


Borte er de episke, lange progmelodiene. Med sitt niende album er Motorpsycho på banen med musikk for å fenge et enda bredere publikum.

Vi møter Motorpsycho i Palmen, av alle steder...
På tide å prøve noe nytt, stille i dress og være rockstjerne, synes en bredt glisende Bent Sæther. Han vil gjerne fortelle om albumet som heter «Phanerothyme» – oppkalt etter et sitat fra Aldous Huxley. Det inneholder ni låter og er innspilt i Oslo i Lydlab.
Vi har med veldig mye stryk og blås denne gangen, mye mer enn forrige gang, så det er en ting vi har reindyrket skikkelig på dette albumet, sier Håkon Gebhardt og slurper av kaffen. Plata er mye mer komponert og gjennomtenkt enn tidligere, og orkestreringen er arrangert av Bård Slagsvold. Lyden er så planlagt at de har gått helt ned på detaljer som å flytte slagverket rundt i forskjellige rom i studio for å finne den helt rette trommelyden.

Motorpsycho skal straks i gang med turne, og de vet utmerket hvilke steder de gleder seg minst å komme til:
Britiske spillesteder er generelt de verste. Der er alt dårlig: Folka, utstyret, attituden, i det hele tatt..., sier Bent. Personlig vil jeg nevne et sted som heter Smålands Nasjon i Lund. Det er det kjipeste stedet jeg kan huske, vi drar aldri tilbake dit, sier han og rister på hodet. De stedene som ikke fungerer merker de seg og kutter ut, så nå går turneene veldig på skinner.

Og favorittstedene er...

Alle land har et par-tre steder hvor vi trives veldig godt, sier Bent.
Rockefeller er liksom «hjemme» på en måte – hvis du ikke skal regned med Trondheim. Storsalen i Samfundet var det veldig stort å spille i første gangen, det var helt liksom sånn «oi, big time», selv om det har sine begrensninger sonisk; lokalet er jo beregnet på mannskor og bygd i 1927.
I Eindhoven i Nederland har vi spilt en 10-15 ganger. Der har vi masse kompiser, det er som om vi kommer hjem, sier Snah. Tivoli i Utrecht og en gasstank ombygd til konsertlokale utenfor Milano drar de også fram som favorittsteder å spille på.
Den 14. september kan du se Motorpsycho live på Samfundet, og hvis du ikke får med deg det har du sjansen dagen etter den 15 på Rosendal kino.

Per-Morten Kjøl