home

  [media stories: 2002: norwegian]
DAGBLADET.NO > MANUAL > ARTIKKEL
Motorpsycho festet til film

Announcement of the screening of 'This is Motorpsycho'
at independent Oslo cinema Cinemateket in June 2002
taken from the Norwegian newspaper
DAGBLADET, 2002-06-05.
Norwegian. Found at the dagbladet site a posteriori via the Google search engine.Motorpsycho posing in 1997   ROCKESTJERNER:
Bent Sæther, Håkon Gebhardt og Hans Magnus «Snah» Ryan har i ti år hatt en stor stjerne i norsk rock. Her i en ganske gammel årgang, fra 1997.
Foto: Lars Eivind Bones


Motorpsycho har i et tiår vært et av norges viktigste rockeband. Nå kan du følge Trondheimsgutta på Tysklandsturné i begynnelsen av karrieren – fra kinosalen.

Cinemateket i Oslo kjører for tiden et program med musikkdokumentarer under vignetten «Celluloid music», og i kveld er det Motorpsychos tur til å brettes ut på lerretet.

Norges førsterockere

Da trioen fra Trondheim platedebuterte i 1991 trodde få at de skulle vise seg å bli et av norges viktigste og mest inflytelsesrike band.

Bent Sæther (bass, vokal), Hans Magnus «Snah» Ryan (gitar, vokal) og Håkon Gebhardt (trommer) har siden debuten gitt ut ti album på like mange år, gått fra metalrocken til mer melodiøs pop og progrock, og opparbeidet seg en fanskare ikke bare i Norge, men også i Tyskland, Nederland og Italia.

Og Motorpsycho flytter fremdeles sine egne musikalske grenser. I fjor kom bandets siste album «Phanerothyme», et gla'album uten for mange gitarriff, rikt instrumentert og med tydelig inspirasjon fra mestere som Brian Wilson og Burt Bacharach.

Film fra Tyskland

Filmen «This is Motorpsycho» følger bandet på en av deres tidlige Tysklandsturnéer, etter at de for alvor slo igjennom med «Demon Box» i 1993. En plate som av mange også regnes som Motorpsychos beste. Selve turnéen fulgte i kjølvannet av albumet «Timothy's Monster» året etter.

Omtrent halvparten av filmen dreier seg om denne turnéen, som regissør Kjetil Solhøy laget som sin avgangsfilm på mediastudiene i Volda. Senere utvidet han filmen med flere scener og flettet inn klipp fra mange av bandets tidlige promovideoer.

Den utvida filmen lagt ut for salgt på labelen Stickman i Tyskland, men det lille opplaget er for lengst utsolgt, og for mange Motorpsychofans er denne kinovisningen en sjelden sjanse til å få sett filmen.

Så er det kanskje også verdt å nevne at som forfilm vises kortfilmen «Hertug Hans», om Hans Erik Dyvik Husby, frontfiguren i Turboneger mot slutten av bandets karriere.

Dokumentarfilmen «This is Motorpsycho» og forfilmen «Hertug Hans» vises på Filmen Hus i Oslo onsdag 5. juni klokka 19.00 og torsdag 6. juni klokka 18.30.

Les mer om Motorpsycho på bandets hjemmeside eller på dagbladet.nos musikksider. Program for Cinematekets musikkdokumentarer under navnet «Celluloid music» finner du på Manual.

Cinemateket i Oslo, onsdag 5. og torsdag 6. juni

Stine Skumsrud Johansen