home

  [media stories: norwegian: 2000]Tråkker til med konserter

Announcement of MP playing the and article about the Vaskeriet venue taken from the
Norwegian newspaper
FÆDRELANDSVENNEN, 2000-03-14.
Found at the Fædrelandsvennen-website.


Fri Musikkens Venner Nå er startet for å rette på det elendige live-tilbudet i Kristiansand. Første konsert er med Motorpsycho 23. mars.

  Bent - live
 

Motorpsycho er første band ut
for å stille rockesultne sjeler i stiftsstaden.

KRISTIANSAND: Det ville være heilt på trynet dersom Norges beste band skal reise forbi Kristiansand, sier Kåre Ørnevik. Han er fanatisk Motorpsycho-fan og fikk henvendelsen fra bandets management da Vaskeriet takket nei.

Nå blir det konsert i lokalet bak Havana. Samtidig er Fri Musikkens Venner Nå (FMVN) startet sammen med Pål Karsten Kristensen og Lena Braathen.

Det gikk opp for meg at når jeg kan få i stand Motorpsycho-konsert er det jo mye annet som går an også, sier Kåre.

Det ligger mye idealisme bak det propagandistisk klingende navnet i Fri Musikkens Venner Nå! En antirasistisk formålsparagraf er innbakt, og mellomrommet mellom «Fri» og «Musikken» er laget med hensikt.

I statuttene er det dessuten nedfelt at alle konserter skal ha et lokalt band som oppvarming og at ingen billetter skal koste mer enn 100 kroner. Det er Circus Gilmour som varmer opp for Motorpsycho 23. mars.


Monopol på Vaskeriet

FMVN er starta som protest mot tilbudet som finnes. Det er for eksempel utrolig at et band som BigBang måtte reise forbi byen. Kanskje noen kan få opp øya for at det er mulig å arrangere noe, sier Pål med henvisning til Vaskeriet. Der kostet det 170 å komme inn på fjorårets Motorpsycho-konsert, og med 130 betalende var det langt fra nok til å gå i balanse.

Etter at Barrock gikk overende i fjor høst har det vært et tidsspørsmål før noen gjorde noe med konserttilbudet i Kristiansand. Vaskeriet har nærmest fått monopol som livescene for rock i byen. Stedet gikk likevel med nesten en million i underskudd i fjor (igjen). Følgelig har man skiftet ledelse og varsler en enda mer forsiktig bookinglinje enn tidligere.

Det er plass til 240 bak Havana. Vi kan ikke se for oss at det kan bli noe overskudd av dette, sier Kåre. Det er heller ikke meningen. De tre står ansvarlig for økonomien bak prosjektet, men eventuelle overskudd går rett i klubbkassa.


Godt innrøykt

Nå som vi har fått 5000 i underskuddsgaranti fra Agder Musikkråd er vi ikke lenger helt avhengig av fullt hus, sier Kåre.

Lokalet bak Havana har en viss tradisjon som rockebule. For tida arrangerer Jan Bang klubb med Pan m her i helgene. Det var her Moron Cafe holdt til på åttitallet, og det var her Kristiansand Rockklubb holdt hus på slutten av samme tiår. Nå ligger sistnevnte klubb på sotteseng og lite skjer.

Det kan jo se ut som dere har opprettet en rockeklubb parallelt med den eksisterende?

Det er ikke meningen å konkurrere med dem. Vi samarbeider gjerne med hvem det skal være, sier Pål. Han var med på å starte FMVN i Bø i Telemark i 1996 da konsert-tilbudet der begynte å svikte.

Vi har gått og klagd i årevis over det dårlige konserttilbudet i byen. Nå måtte det skje noe, sier Lena.

Hva blir det neste prosjektet deres?

Det begynner vi ikke å jobbe med før alle de 240 billettene er solgt. Men vi har jo snakket med folk.

Torgeir Eikeland