home

  [media stories: 2001: norwegian]
Ingen motorstopp for Motorpsycho

Interview / article around the Phanerothyme release
taken from the Norwegian e-zine
ICANAL, 2001-09-05.
Norwegian. Found at the icanal site by Kristoffer.


  Motorpsycho in 2001
 
Motorpsycho har bestemt seg for å glemme aggessiviteten, og heller konsentrere seg om å være elegante.
(Foto: Kim Hiorthøy)

Motorpsycho-guttas store skrekk er å gå på tomgang. Nå ruser de i gang musikkhøsten med ei gladplate, full av strykere, nostalgisk lyd og popreferanser. Mest av alt gleder de seg til å møte publikum under den forestående europaturneen.

I fjor fikk de skamros for albumet "Let Them Eat Cake". Nå er de på banen igjen etter ett års parkering i studio. Alle tre psychoene puster lettet ut etter den intense jobbeperioden.

Det skal bli godt å spille noen konserter igjen, fastslår Bent Sæther.

Fansen kan altså glede seg: 12. september ruller Motorpsycho ut på veien, med første stopp i Bodø. De har med seg mange nye låter i bagasjerommet.

"Phanerothyme" er på mange måter en videreføring av "Let Them Eat Cake". Men nå har vi tillatt oss å reindyrke poputtrykket enda mer, sier Bent Sæther videre.

Skiiitbra plate

Fuzz-gitarer kan vi, det var på tide å jobbe videre med noe nytt. Det ble orkestrert pop. Vi bestemte oss for å slippe ned skuldrene, glemme aggressiviteten rock forutsetter og heller konsentrere oss om å være elegante.

Bak elegansen ligger nitid notelesning, en optimalt synkronisert strykekvartett, øving, terping, presisjon og samarbeid, får vi vite.

Alt skulle klaffe. Det har vært en tålmodighetsprøve av dimensjoner. Låtene skal bygges opp, lag på lag på lag, noe som for oss var en helt ny måte å jobbe på. Finpussing og atter finpussing – det holdt på å ta knekken på meg. Jeg tenkte en stund at dette, dette blir siste gang jeg gir ut plate! Men for en opptur når det funker.

Bent Sæther får et eget lys i øynene mens han forteller, og til slutt kulminerer han i glede over at prosjektet "Phanerothyme" er i mål:

Det hær e deinn bæste plata vi har gjort, æ syns deinn e skiiitbra.

Skiiitbra plate

Sæther og de andre to forteller videre at denne gangen hadde de en klar visjon om å skape ei homogen plate – ei plate som fungerer som en egen liten verden. Du skal tenke at nå, nå er jeg i den rette stemningen, nå vil jeg høre på "Phanerothyme".

Motorpsychoene gleder seg til å få respons på siste tiders arbeid. De innrømmer at de kanskje er en smule bortskjemt på gode anmeldelser. I løpet av sin tolvårige karriere har godordene haglet over dem, ikke minst høstet "Let Them Eat Cake" superlativer. Andy Capper, anmelder i NME, ga nordmennene karakteren 8, av 10 mulige. Han kalte plata for "en overraskende og kjærkommen levering".

Bandet kunne også ta imot hyllest her hjemme. På nyåret ble de kåret til Årets Spellemenn i kategorien rock. Fjorårets album solgte også svært bra, og Motorpsycho gikk rett til topps på landets offisielle salgsliste i VG. De kom seg også til toppen av singlelisten med låta «The Other Fool».
Nå øver gutta på spreng før de skal ut på europaturné fra 12. september til 19. oktober.

Veronica Karlsen