home

  [media stories: 2001: norwegian]
Motorpsycho anmelder platebutikk

Article about MP reporting a Norwegian record store
to the police for commercial bootlegging
taken from the Norwegian radio channel's website
NRK (Rock), 2001-06-20.
Norwegian. Found at the nrk site and sent in by Trond Brandal.


  Motorpsycho in 1999

En platebutikk i Sandnes er politianmeldt for å selge piratkopier av Motorpsycho.


Record World i Sandnes har solgt trippel-CDen "All you ever wanted. All you ever needed…" som inneholder piratkopierte innspillinger av Motorpsycho. Salget har foregått både over disk og via internett. Motorpsycho politianmeldte Record World i slutten av mai for "brudd på åndsverklovens opphavsrettslige vern".

3 CDer, 51 låter

Piratutgivelsen "All you ever wanted. All you ever needed…" inneholder 51 låter fordelt på 3 CDer. Låtene er hentet fra 21 ordinære plateutgivelser gjennom 11 år. Motorpsycho har opphavsretten til de fleste låtene, men ikke alle. Andre som taper økonomisk er EMI, Sony Music, Voices of Wonder, NCB og TONO. Utgivelsen angir ingenting om bandmedlemmer, komponister og tekstforfattere. Gjestemusikere, produsenter og teknikere er også utelatt.

Pirat-trippel

Det kan synes som mye av salget er brukte plater og at det således dreier seg om enkelteksemplarer, men noe er nytt og finnes i flere eksemplarer, som den aktuelle innspillingen, skriver Motorpsychos advokat Erik Nadheim i sin politianmeldelse. Nadheim har selv vært i Sandnes og kjøpt pirat-trippel-CDen over disk.

Annonserte på internett

Opprullingen av saken begynte med at en bekjent gjorde Motorpsycho-medlemmene oppmerksom på at Record World annonserte salg av en totalt ukjent trippel-CD på internett. Bandet kontaktet sin fagforening, Musikernes Fellesorganisasjon. Forbundssekretæren bestilte plata over internett og fikk et eksemplar maken til det advokat Nadheim kjøpte over disk. Prisen på plata, 295 kroner, gir Record World en nettofortjeneste over 250 kroner per solgte plate. Record World er registrert som et enkeltmannsforetak. Butikken selger plater både over disk og via hjemmesidene sine på internett.

Ingen kommentar

Motorpsycho in 1998  

Motorpsycho er for tiden opptatt med videoinnspilling i Oslo og er utilgjengelig for kommentar. Deres advokat Erik Nadheim vil ikke uttale seg før politiet har foretatt seg noe i sakens anledning. Cecilie Lykke, Motorpsychos manager, vil ikke si noe om hva bandmedlemmene synes om saken. Arnfinn Bjerkestrand i Musikernes Fellesforbund bekrefter at de rådet Motorpsycho til å politianmelde saken.

Tre spellemannpriser

Motorpsycho er et av Norges mest anerkjente rockeband. Håkon Gebhardt, Hans Magnus ”SNAH” Ryan og Bent Sæther har vunnet tre Spellemannpriser siden starten i 1989. En mengde album, hvorav flere doble eller triple, en haug EPer og flere kuriøse sideprosjekter har gitt de en særegen plass i norsk rockehistorie. Nøkkelen til suksessen har vært mye turnering, samt en sjelden evne til å utfordre sine lyttere. Bandets stadige musikalske utvikling har ført trønderrockerne fra Svartlamo’n ut i Europa og USA.

Fra Midt i musikken, NRK P2, 15.03 og 23.03.
Bearbeidet for nett av Rune Johansen, nrk.no/musikk