home

  [media stories: 2001: norwegian]
Akane Psychonaut:
Motorpsycho-fan ved en tilfeldighet

Interview with Akane Nakamura (Japan / g35)
taken from the Norwegian e-zine
PULS, 2001-08-29.
Norwegian. Found at the puls site.


PULS har snakket med noen av Motorpsychos hardcorefans som følger bandet rundt på på konserter og ofte opparbeider seg et avhengighetsforhold til musikken deres. 12. september starter Motorpsycho Europa-turnéen for å promotere neste ukes utgivelse Phanerothyme. I går presenterte vi Leslie fra USA og Nederland. I dag er vi kommet til Akane Nakamura fra Japan.

variation of the MP logo

MOTORPSYCHONAUTS: #3: Hardcoreheads
 

Navn: Akane Nakamura
Alder: 35
Bosted: Fukuyama-Shi, Hiroshima-Ken, Japan
Yrke: Fiskeselger på marked, blant annet av norsk laks

Når oppdaget du Motorpsycho? Hva var det som fikk deg til å tenne, tok det lang tid eller var det noe som utviklet seg over tid? Var det kanskje en låt som gjorde deg til fan, i så tilfelle; hvilken låt var det?
Jeg kjøpte Motorpsychos første album via postordre i en importmusikkforretning i Tokyo, antageligvis i '93. Jeg trodde det var det amerikanske Motorpsycho jeg kjøpte, men det viste seg altså å være de norske. Det første albumet virket veldig merkelig, det var så variert, noen låter ble raskt favoritter, mens andre ikke var altfor imponerende.
Uansett hadde jeg nå fått en viss smak for Motorpsycho, så når jeg fant Soothe i den samme katalogen bestemte jeg meg for å kjøpe den også. Alle låtene slo meg rett i bakken, vidunderlig og helt etter min egen smak. Jeg hadde endelig funnet et ordentlig favorittband, og de er fortsatt nummer én hos meg.

  MP in 2001

Har du oppdaget andre band som en direkte følge av ditt forhold til Motorpsycho's musikk? Eller kanskje p.g.a. uttalelser fra bandet i intervjuer eller lignende?
Noe, som for eksempel The Soundtrack Of Our Lives. Jeg vet også at Snah er fan av noen japanske støyartister Keiji Haino og Melt Banana, og de er også veldig interessante. I tillegg til de gode gamle 60- og 70-tallsbandene som Motorpsycho til stadighet refererer til da.

Motorpsycho har gjort det meste innenfor rockekonseptets løse grenser, og de har også beveget seg utenfor gjerdet ved mer enn en anledning. I hvilken retning håper du at bandet vil bevege seg i fremtiden?
Det beste med Motorpsycho er nettopp det at de til enhver tid gjør akkurat det de føler for. Jeg vet ikke om noen andre band som gjør det på denne måten, de er ikke fastspent i noen slags tåpelige båssettinger. Pop, støy, heavyrock, jazz, til og med country og mye annet, og man hører at de selv liker det de gjør! Til å begynne med likte jeg kanskje best de tunge og harde delene på Demon Box, men jeg har nok muligens blitt eldre jeg også! Men, de spiller jo fortsatt en del hardt, og jeg liker det fortsatt. De er beviset på hvor interessant musikkverdenen kan være.

Hvilke tre Motorpsycho-utgivelser er dine favoritter, inkludert ep'er?
Demon Box, Timothy's Monster, Another Ugly EP..., men denne listen forandrer seg hele tiden etter hvilket humør jeg er i.

  cover - front: Timothy's Monster; artwork: Kim Hiorthøy
 
TIMOTHY'S MONSTER
Artwork: Kim Hiorthøy

Hva er ditt synspunkt på bootlegging?
Jeg har ingen stor interesse av bootlegs, de gir jo ingen penger tilbake til bandet. En annen ting som kan ha påvirket dette er at det er omtrent umulig å få tak i bootlegs av band som Motorpsycho her i Japan. Det er greit så lenge det er trading og ikke penger er involvert, og jeg har skaffet meg noen få på denne måten. Det er jo, ved siden av Roadworks- utgivelsene og videoen This Is Motorpsycho, den eneste måten jeg kan finne ut hvordan de låter fra scena.

Omtrentlig hvor mange ganger har du sett Motorpsycho live? Har du et korrekt antall er det også veldig bra. Hvor mange konserter planlegger/håper du å se på høstens turne? Hvilken konsert sitter sterkest i minnet, positivt? Har du kanskje noen dårlige minner også?
I oktober skal jeg se dem live for første gang, da drar jeg til HamburgStickman Festival. Ettersom jeg bor langt vekk og Motorpsycho ikke ser ut til å ta turen innom Japan noen gang er dette den eneste muligheten. Jeg regner med at det vil være verdt turen. Skal også prøve å få med meg et par andre konserter med det samme jeg er i Europa.

Hva syns du om de andre bandene som spiller på Stickman Festival 13. oktober i Hamburg? The Soundtrack of Our Lives, Fireside, Isolation Years og 35007.
Jeg elsker The Soundtrack Of Our Lives, så jeg er veldig glad for at de også skal spille på denne festivalen. De andre har jeg ikke hørt, men Isolation Years er jeg spent på ettersom de er et band Motorpsycho selv setter veldig stor pris på.

  MP in 2000
 
MOTORPSYCHE: Mental space

Er det andre band / artister som du har et lignende forhold til?
Nei, jeg liker mye forskjellig musikk og mange forskjellige band, men Motorpsycho vil alltid være noe spesielt for meg. Men; Fugazi, Mega City Four, Something For Kate og Nicolai Dunger har også rørt ved noe i meg og gitt meg mange gode stunder, men altså ikke i nærheten av det samme som med Motorpsycho!

Har Motorpsycho inspirert deg til å gjøre noe som har endret ditt liv på en eller annen måte?
Vel, jeg begynte i alle fall å spille i band. Jeg gjør ikke det lenger nå, men det var gøy så lenge det varte. Nå har jeg begynt å spille Theremin, jeg var interessert i Theremin før jeg hørte Motorpsycho, men de, vel egentlig Deathprod. fikk interessen opp på et nytt nivå for meg. Nå tar jeg timer to ganger i måneden, hos en japansk Thereminist som spiller Theremin som et annet instrument og ikke som en støygenerator eller for lydeffektenes skyld. Jeg hadde nok aldri begynt med dette hadde det ikke vært for Motorpsycho!

Motorpsycho er berømte / beryktede for å utgi diverse samlerobjekter, det være seg spesialutgaver eller plater med begrenset opplag. Noen mener at dette kan bli feil fordi ikke alle fans har like god mulighet til å skaffe seg alt av bandet, mens andre mener at nettopp dette er med på å gjøre Motorpsycho til noe spesielt. Hva mener du?
Det er noen ganger veldig trist for meg ettersom de begrensete opplagene er enda vanskeligere å få tak i for meg her i Japan. Men, heldigvis har jeg hørt på Motorpsycho i så mange år at samlinga er bortimot komplett, ikke helt, men nesten. Men, det er selvsagt smertelig når jeg ser dere europeere snakke om plater jeg ikke har eller som jeg ikke kan få tak i. Huff!

  Lobotomizer - cover - front
 
LOBOTOM KUNST

Plateomslag. Kim Hiorthøy står bak de fleste av Motorpsycho's plateomslag, og de fleste mener nok at han gjør en flott jobb med det. Hva er ditt favorittomslag, og er det kanskje noen du ikke har noe til overs for?
Jeg er en kjempefan av hans kunst. Det er jo så veldig mye bedre enn Lobotomizer, ikke for det, jeg syntes ikke at den var så ille første gangen jeg så den. Jeg tror faktisk at Kims omslag har vært med på å gjøre Motorpsycho enda mer anerkjent. Hans beste er nok Timothy's Monster, jeg har også LP-boksen og det er et mesterverk. Tussler var veldig morsom. Det første opplaget av Trust Us var også meget bra. Omslaget er en av de tingene jeg er veldig spent på hver gang jeg venter en ny utgivelse i posten.

Definer ditt syn på Motorpsycho ved hjelp av fem ord.
Sorry, men det klarer jeg dessverre ikke!

Til slutt: Hvis du vant en konkurranse hvor premien var å få sette sammen en settliste for en Motorpsycho-konsert, hvordan ville da denne sett ut? La oss si at konserten ikke skal være lenger enn tre timer.
Ettersom jeg aldri har vært på en Motorpsycho-konsert vil jeg veldig gjerne høre alt! Klarer ikke å finne den perfekte lista, men regner med at jeg vil bli fornøyd nesten uansett.

Du har nå lest hva Akane fra Japan svarte på våre spørsmål. Sjekk PULS i morgen også, da kan du se hva Torsten fra Tyskland har svart.

Stig Aasheim