home

  [media stories: 2001: norwegian]
Paul Psychonaut:
Motorpsycho fikk meg til å flytte
fra Nederland til Trondheim!

Interview with Paul Caspers (Netherlands / g35)
taken from the Norwegian e-zine
PULS, 2001-09-02.
Norwegian. Found at the puls site.


Alt de har gjort hittil har vært bra. Selv om jeg synes at retningen de har gått i de siste tre år ikke er så spennende, så er det fremdeles sinnsvakt bra musikk. Paul Caspers fra Nederland får avslutte vår serie der intervjuobjektene har svart på sitt forhold til Motorpsycho. Paul forlot like gjerne Nederland for sitt kjære orkester!

Bent - live in the old days...

BENT: Må overlate vokalen til Bård om Paul Caspers' ønske går i oppfyllelse:
En Motorpsycho-konsert med bare Bee Gees-co
 

Navn: Paul Caspers
Alder: 21
Bosted: Groningen, Netherlands
Yrke: Student

Når oppdaget du Motorpsycho? Hva var det som fikk deg til å tenne, tok det lang tid eller var det noe som utviklet seg over tid? Var det kanskje en låt som gjorde deg til fan, i så tilfelle; hvilken låt var det?
Jeg fikk tak i albumet "Blissard" ved et tilfelle da det kom ut i '96. Det tok ca. et halvt år før jeg oppdaget hvor bra platen og bandet var.

  Paul Caspers - g35 / Netherlands
 
PAUL: Flytta fra Nederland for oppleve Motorpsycho!
Foto: Stig Aasheim

Har du oppdaget andre band som en direkte følge av ditt forhold til Motorpsycho's musikk? Eller kanskje p.g.a. uttalelser fra bandet i intervjuer eller lignende?
Jeg er glad for at jeg har oppdaget The Soundtrack Of Our Lives og seinere Union Carbide Productions gjennom bandet og plateselskapet deres. Ingen av dem er særlig kjent her i Nederland. Andre band som jeg har støtt på gjennom Stickman Records er f.eks. 35007 og Favez, og de er jo helt fantastiske. Og så har man jo Supersilent og alt ellers med Deathprod.

Motorpsycho har gjort det meste innenfor rockekonseptets løse grenser, og de har også beveget seg utenfor gjerdet ved mer enn en anledning. I hvilken retning håper du at bandet vil bevege seg i fremtiden?
Det driter jeg egentlig i, så lenge de selv tror på hva de driver på med. Alt de har gjort hittil har vært bra. Selv om jeg synes at retningen de har gått i de siste tre år ikke er så spennende, så er det fremdeles sinnsvakt bra musikk. Og det tror jeg er fordi at de har så mye selvtillit til hva de gjør, hva det enn måtte være. Det høres ut som en klisjé men slik er det nå en gang.

Hvilke tre Motorpsycho-utgivelser er dine favoritter, inkludert ep'er?
"Blissard" er uten tvil deres beste album, ellers liker jeg "Demon Box" og "8 Soothing Songs" best. Og "Let Them Eat Cake".

Hva er ditt synspunkt på bootlegging?
Jeg har en samling på ca. 100 live-opptak, og en del av musikken deres jeg hører på er konserter. Jeg bytter alt med andre bootleg-frikere. Jeg synes det er fantastisk at det er så mange som tar opp og at bandet ikke har mye imot det. På den andre siden skjønner jeg godt at de blir sinte når det selges bootlegs i platebutikkene. Det blir jeg også.

Motorpsycho - in 1990(!)  
MOTORPSYCHO: På Uffa, 1990.
 

Omtrentlig hvor mange ganger har du sett Motorpsycho live? Har du et korrekt antall er det også veldig bra. Hvor mange konserter planlegger/håper du å se på høstens turne? Hvilken konsert sitter sterkest i minnet, positivt? Har du kanskje noen dårlige minner også?
13 ganger, i Nederland, Tyskland og Norge. Alle konserter i Nederland i 1998 var utmerket, og settet i Skien i fjor var særlig imponerende. Tussler-konserten på Veita i fjor er kanskje den Motorpsycho-opplevelsen jeg husker best.
Jeg har i alle fall en dårlig erfaring: Rockefeller den 30. april 2000. Konserten var i og for seg sånn passe bra, men publikummet var det verste jeg noensinne har opplevd. Det ødela konserten helt. Jeg gleder meg til å se minst 3 konserter i år.

Hva syns du om de andre bandene som spiller på Stickman Festival 13. oktober i Hamburg? The Soundtrack of Our Lives, Fireside, Isolation Years og 35007.
The Soundtrack Of Our Lives er et av de beste band jeg vet, og live er de utrolige. Fireside liker jeg, men den siste konserten jeg så sugde som faen. Jeg likte 35007 bedre før, men de rocker fortsatt live! Isolation Years gleder jeg meg til å høre.

Er det andre band / artister som du har et lignende forhold til?
Nei.

Har Motorpsycho inspirert deg til å gjøre noe som har endret ditt liv på en eller annen måte?
Vel, jeg flyttet til Trondheim og bodde der i en stund og har lært meg litt norsk ( Paul svarte på norsk faktisk, og hans svar har bare vært gjennom en liten vask. -Journ. anm.). Ellers så traff jeg den nåværende dama mi under en konsert med Motorpsycho.

Motorpsycho er berømte / beryktede for å utgi diverse samlerobjekter, det være seg spesialutgaver eller plater med begrenset opplag. Noen mener at dette kan bli feil fordi ikke alle fans har like god mulighet til å skaffe seg alt av bandet, mens andre mener at nettopp dette er med på å gjøre Motorpsycho til noe spesielt. Hva mener du?
Jeg liker å samle på samleobjekter, men det går for langt når de gir ut tre ulike versjoner av samme plata, noe som skjedde med "Angels And Daemons At Play". Særlig når de ulike coverne alle er så fine og det i tillegg er ekstraspor. Det som irriterer meg noe jævlig er at det av og til kommer ekstraspor på vinylversjonen, jeg hater nemlig vinyl! Og følgen er at plater som kommer i begrenset opplag selges videre for masse penger. Jeg vet at bandet og selskapet deres er imot det, men det synes jeg er noe tull. Hvis de ikke liker det så må de gi ut plater i større opplag. Tussler-albumet f.eks. synes jeg burde være tilgjengelig for alle. Det er jo en fantastisk plate! Og jeg tviler ikke på at Bent ikke har noe imot å betale mye for en eller annen obskur fargevinylversjon av en Coltrane-plate...

Plateomslag. Kim Hiorthøy står bak de fleste av Motorpsycho's plateomslag, og de fleste mener nok at han gjør en flott jobb med det. Hva er ditt favorittomslag, og er det kanskje noen du ikke har noe til overs for?
Alt han gjør er fint på en aller annen måte. "Blissard" har et ganske vakkert cover. Coverne på "Angels And Daemons At Play"-EP'ene er ganske så fine. Jeg liker Bent s omslag for Roadworks-serien. Jeg er også meget glad i Hiorthøys illustrasjoner i en del norske barnebøker. De er søte på en bisarr måte.

Definer ditt syn på Motorpsycho ved hjelp av fem ord.
Verdens Beste Band? Jeg ville si Best band in the world men det blir jo bare tre ord på norsk. Jag Likor Motorpsycho Svårt Mycket blir det da. Glem det, jeg er ikke flink på slikt.

Til slutt: Hvis du vant en konkurranse hvor premien var å få sette sammen en settliste for en Motorpsycho-konsert, hvordan ville da denne sett ut? La oss si at konserten ikke skal være lenger enn tre timer.
Et sett uten oppvarmingsband! Om konserter varer i tre timer, så ville jeg ønske meg en skinnsofa i salen og et kjøleskap med portvin og isvann. Så kan de spille hva de enn vil. Men det ville kanskje være artig med et encore bestående kun av coverlåter av Bee Gees. Med Baard på vokal.

Du har nå lest hva Paul fra Nederland svarte på våre spørsmål. Han er sistemann ut i vår serie om Motorpsycho-fans. Kanskje du ved å ha lest alle disse har fått et enda bedre innblikk i hva Motorpsycho egentlig er. Eller kanskje du mener at noen av disse folka er beviset på at verden er en gal plass?

Uansett kan vi vel alle antageligvis glede oss til mandag; da kommer Motorpsycho med ny skive: "Phanerothyme". Og til høsten kanskje vi sees på veien? PULS lover i alle fall å være tilstede der det skjer når det skjer, sjekk våre sider daglig for å finne ut hvor du skulle vært i går!

Stig Aasheim