home

  [media stories: 2001: norwegian]
Fra støy til melodiøs rock

Interview / article about the Phanerothyme release
taken from the Norwegian newspaper
TRØNDER-AVISA, 2001-09-03.
Norwegian. Found at the ta site.


  Motorpsycho - the Amish people in 2001
 
Med «Phanerothyne» – tittelen for øvrig inspirert av Aldous Huxleys (Brave New Wold) verselinjer om hallusinogenet – er Motorpsycho kommet lysår videre, skriver Trønder-Avisas anmelder. Bent (f.v.), Gebhardt og Snah starter høstens konsertturné i Bodø 12. september.
Foto: Sony

Noen gjør liksom alt rett. Noen utvikler seg i nye retninger til alles store tilfredstillelse. Innenfor norsk rock er Motorpsycho nærmest alene om dette. «Phanerothyme» er gruppas nye mesterverk.

De store avisene har allerede øst ut godord om den nye plata til Snah, Bent og Gebhardt. Det samme gjør T-A's anmelder i dagens avis.
Utilgjengelige Motorpsycho er blitt fengende og kommersielle. Hva skjer?

Si det. Musikken former seg selv. Vi er blitt eldre og mer nyanserte. Og vi lar oss inspirere av alt mulig. Men det ligger også mye spennende «under» hver låt. Den som leter finner, kommer det fra Hans Magnus Ryan fra Steinkjer – alias Snah – gitarist og vokalist i kultbandet Motorpsycho.

I følge Motorpsycho er «Phanerothyme» en naturlig oppfølger etter fjorårets «Let Them Eat Cake» – gruppas største suksess salgsmessig med nesten 60.000 solgte «world wide». De melodiøse elementene er utviklet videre. På nyplata sneier Snah og kompani innom det meste av det som kalles pop og rock.

Låtene blir til av seg selv. En av oss nynner en strofe. En annen spiller en cord på gitaren. Så er vi i gang. Selv liker jeg all slags musikk, og var en stor fan av Hilmar Aleksandersen, røper Hans Magnus Ryan.
Snah klippet nemlig plena til Hilmar tidlig på 80-tallet som liten guttunge. Samtidig lot han seg sjarmere av spelemannens måte å leve livet på. Uten at det har virket direkte inn på hvordan gutta i Motorpsycho lever livet.

Med en gang en plate er kommet ut, kritikerne har sagt sitt og salget er i gang, nullstilles hele Motorpsycho. Da rettes blikket framover. Og det de først «ser» er en konsertturne som starter i Bodø 12. september.

I løpet av en måneds tid får åtte norske byer og ni europeiske land besøk fra Nord- Trøndelag før turnéen rundes av med to konserter i Trondheim. Ingen konserter i Nord-Trøndelag denne gangen av bandet med to NTere med.
Vi skulle gjerne besøkt Steinkjer igjen, men oppmøtet de siste gangene var veldig dårlig, minnes Snah.

Ifølge gitaristen og vokalisten i Motorpsycho oppleves hver plateinnspilling som ny og spennende. Gutta lever med musikken og utviklingen av de forskjellige låtene.
Nettopp der ligger nøkkelen til at vi har «holdt ut» i 12 år. Tida står aldri stille og vi ser oss aldri tilbake. Derfor er det også umulig å spå hvor dette ender, mener Snah.

Hans Magnus Ryans artistnavn dukket opp av seg selv på skolegården på Steinkjer barneskole. En kompis begynte å kalle ham Snah – Hans bakvendt. Siden har det vært sånn.
En enkel, men samtidig logisk forklaring, smiler 31-åringen fra Steinkjer som i Motorpsycho har med seg jevngamle Bent Sæther fra Snåsa på bass og Gebhardt på trommer.

30 låter ble laget til «Phanerothyme» – ni av dem er med på plata. Av de 21 gjenværende er åtte spilt inn – to av disse igjen vraket. Da gjenstår seks låter. Ny Ep på gang før jul?

He, he - kanskje det. Vi får se. Ikke umulig. Men vi har alltid hatt mye å velge i. Det er av og til en fordel å være kreativ, konstaterer Snah som understreker at han ikke er blitt rik på Motorpsycho.
Vi har levd av dette de siste sju-åtte årene, men brukt mesteparten av pengene på nye innspillinger. Men vi har til salt på maten, bekrefter en nordtrønder i rockens rampelys.
Selger «Phanerothyme» like mye som kritikerne tror, blir det vel mer enn bare salt på maten...

Per-Magne Midjo