home

  [media stories: 2000: norwegian]
Trondheims Hellige Kuer.

Ironic article about Motorpsycho, Svartlamon and 3B
taken from the Norwegian magazine
TERAPI #000 / February 2000.
Transcription done by Kristoffer.


The 3B in Trondheim  
Foto: Theo Solnik
 

Dette er en artikkel til alle nyinnflyttede trondheimsbeboere. Hvis du som ungt menneske har en ambisjon om å raskt bli oppfattet som COOL i denne byen, er det noen fenomener du bør kjenne til, fenomener man ikke KØDDER med hvis man vil bli tatt alvorlig. Jeg snakker selvsagt om Trondheims tre hellige kuer, Motorpsycho, Svartlamon og 3B. Som ny i byen vil det ikke ta lang tid før du kommer i kontakt med eller får høre om disse tre, denne artikkelen forteller hvordan du bør prøve å forholde deg, hva du bør si og hva du bør gjøre.


1.   M O T O R P S Y C H O :

Trondheims viktigste hellige ku. Alle beboere i denne byen som befinner seg i aldersgruppa 15-30 år digger Motorpsycho. Motorpsycho er et band som tidligere spilte hardtslående og litt eksperimentell metal, med årene har det hardtslående elementet gradvis blitt nedtonet til fordel for mer improvisatoriske, psykedeliske og ikke minst lo-fi-aktige toner. Musikken deres kan ikke beskrives som lett tilgjengelig eller umiddelbar, de har aldri hatt en hit, likevel har bandet en utrolig sterk posisjon blant byens unge, enten man er musikkinteressert eller ikke. De spiller en konsert hver høst og en hver vår, på Veita Scene eller på Samfundet. Disse konsertene er alltid utsolgt. Som ny og fersk i byen bør du derfor snarest skaffe deg de tidligste Motorpsycho-skivene (Demon Box holder ikke) slik at du viser at du har vært fan lenge, du bør få med deg vårens konsert, og du bør lære deg en av de mangfoldige historier som verserer angående gale italienske fans som drar på pilgrimstur til Trondheim for å se på rockestjernenes slitne hus. Ikke så reint få kjenner en som kjenner en av gutta i bandet, dette er en mulighet du også bør vurdere. Men viktigst av alt: Når du havner i en diskusjon som dreier seg om Motorpsycho - si for all del ikke noe negativt om bandet. Av en eller annen grunn gjør man ikke sånt her i byen. Man respekterer dem, som mennesker og musikere. Hvis du lurer på hvorfor alle i byen elsker dette bandet, bør du vite at det kun dreier seg om ren og ekte kjærlighet til musikken. Hvis saueflokktanken skulle snike seg inn i bakhodet ditt, bør du kvele denne tanken umiddelbart. Du bør også vite at det ikke er tilfeldig at Motorpsycho er så bra. Bandmedlemmene (Bent Sæther, Håkon Gebhardt og Snah) har nemlig ekstrem peiling på musikk. Dette blir poengtert i hvert eneste intervju med bandet, før man får høre hva som for øyeblikket blir snurret på guttas respektive platespillere. Ungdommen i Trondheim er stolte av Motorpsycho, det vil snart du også være hvis du er COOL.

2.   S V A R T L A M O N :

Svartlamon er en bydel som for to år siden sto i fare for bli revet til fordel for bygging av en parkeringsplass. Svartlamon består av noen fine gamle trehus bebodd av musikere, kunstnere, metafysiske freaks og kreative mennesker, samt et snart norgeskjent fotballag. Da kommunen ville rive husene, manet beboerne til kamp, fikk med seg hele Trondheims unge befolkning, og etter mye om og men ble kampen (foreløpig) vunnet. Husene står der i dag, og det vil de gjøre inntil videre. Jeg har aldri i noen sammenheng sett en så unison opinion som i Svartlamosaken. Det var umulig å finne folk som støtta kommunen, det var umulig å finne folk som ikke umiddelbart hadde forstått hvor utrolig viktig det var for byens miljø at Lamon ble stående. Malerne Håkon Bleken og HÅkon Gullvåg malte bilder på veggene slik at husene ble verneverdige, folk diskuterte og hisset seg opp. Jeg tviler på at det politiske engasjement har vært så høyt blant byens unge siden AKP-ml's glanstid på 70-tallet. Forskjellen fra den gang er at nå var alle enige. Ved en av lamonittenes mange demonstrasjoner skulle man gå i tog fra Frihetsparken på Lamon til et kommunehus i Munkegata. Jeg befant meg i den faktisk flere hundre meter lange ormen, og når jeg spisset ørene og hørte på samtalene rundt meg, forsto jeg at dette ikke dreide seg om Svartlamon alene, derimot dreide det seg om fattig mot rik, grasrota mot makta, ungdommens mulighet til å styre sine egne liv, borgerskapets desperate klyngen til makta, de svakes evne til å stå sammen etc. 90% av demonstrantene var i alderen 15-30 år. Kort tid var det en demonstrasjon på torget til støtte for noen unge afrikanske kirkeasylanter som skulle kastes ut av landet. 20-30 stk. møtte opp, flesteparten aldrende 68ere. Den siste kampen om Svartlamon raste våren 98, men fortsatt er det strengt forbudt å KØDDE med Svartlamon hvis man har en ambisjon om å være COOL i denne byen. Trondheim er tross alt en liten by, så hvis du i en sosial sammenheng med tyngde uttaler deg negativt om Svartlamon, er toget gått for det imaget du kanskje har prøvd å bygge opp. Lillebror har sett deg, og lillebror kjenner en som bor på Svartlamon.

3.   3 B :

3B er et utested som har vært kjent som puben for rockere og freaks. Stedet er lite, mørkt og røykfylt. Situasjonen er litt annerledes når det gjelder 3B, i forhold til Svartlamon og Motorpsycho. Det er nemlig lov å si noe negativt om 3B. For eksempel kan man si at det var mye bedre på 3B før. Eller man kan si at det er for mange dritings fjortiser der, eller at det er blitt for mange trendslaver der. Men hvis du vil bli COOL, er det umåtelig viktig at du raskt skaffer deg et forhold til stedet. Alle stikker innom 3B av og til, det må du også gjøre. Lær deg gjerne navnene på noen av dj-ene som spiller der, sørg for å komme på nikk med bartenderne og dørvaktene. Lær ølprisene kjapt, finn ut av spesialtilbudene søndag, mandag og tirsdag. Vær komfortabel og avslappet hver gang du ankommer, ta et overblikk for å se om du ser noen kjente. Alle treffer nemlig kjente på 3B. Veldig mange liker å fortelle historier om den perioden da de var på 3B hver dag. du bør derfor gå ut ofte i starten, dessuten bør du ordne vokabularet ditt slik at det høres ut som du allerede har tilbrakt hundrevis av timer på barkrakkene i Brattørgata. 3B er det eneste utestedet i byen det er umulig å slippe unna, hvis man er COOL. Enten man drikker seg full i helgene, kun går dit på mandag eller tirsdag, eller bare dukker opp på de årlige bursdagsfestene - man er nødt til å vite hva 3B dreier seg om. Kafeen Brukbar er en annen plass med en viss relevans med tanke på COOL. Mange alternativt trendy halvkreative personer liker å gå innom Brukbar for å se om de treffer kjente. Mange synes Brukbar er en litt for kul plass, andre synes plassen er fantastisk og at den minner om en eller annen storby i Europa. Uansett - innimellom 3B-turene dine, bør du klemme inn et og annet besøk på Brukbar. Selv om denne kafeen ikke er obligatorisk, slik 3B er det. Den viktigste grunnen til dette er kanskje at Brukbar mangler 3B's glamorøse historie som vannhull?

E P I L O G :

5 kommentarer sagt av kule studenter som har bodd ett år i Trondheim:

1. Første året i Trondheim bodde jeg faen meg på 3B vøttø.
2. En gang fikk jeg øyekontakt med Bent Sæther.
3. Jeg kjenner en som bor på Svartlamon.
4. På Dragvoll er røykekantina sentrum for mitt sosiale univers.
5. Faen at dem la ned røykekantina, ass.

Marius Lien