home

  [media stories: norwegian: 2000]Motorpsycho mot toppen

Article / Interview taken from the
Norwegian newspaper
TRØNDERAVISA, 2000-01-27.
Norwegian.


TRONDHEIM: Å, dæven! Singelen vår er jo på toppen av VG-lista, jo! Jøss, utbryter Bent Sæther og gliser bredt.

  Motorpsycho

A LA BEATLES: Bent, Snah og Gebhart røper at «Let Them Eat Cake» er Motorpsychos svar på Beatles' «Revolver». «En ren studioplate som vi ikke har ambisjoner om å gjenskape på scenen», bemerker de.

Mandag slipper Motorpsycho plata «Let Them Eat Cake» og Bent Sæther begynner virkelig å glede seg.
T-A treffer Motorpsycho på bandets kontor i toppetasjen av Gregus gt. 10 på Svartlamon i Trondheim. Sett utenfra er det umulig å tro at Norges kanskje beste rockeband faktisk administrerer sin virksomhet fra dette bygget; huset er mildest talt falleferdig, og skriker etter maling og murpuss. Samtidig er det den naturligste ting i verden at bandet holder til akkurat her. Jåleri og dill-dall er ikke noe for Motorpsycho.

Dessuten er det her på Svartlamon at bandet, med røtter fra Steinkjer, Snåsa og Troms, har grodd fast, og vokst seg til en kjempe i den norske musikkverdenen.
Plata som nå er på trappene, er spådd til å bli deres største kommersielle suksess. «Let Them Eat Cake» er kjemisk fri for de massive veggene av støyende gitarer. I stedet har bandet bygd opp et fundament bestående av mykere, poprelatert gitarrock. Bassist Bård Slagsvold fra «Tre små kinesere» er hyret inn og bidrar med strykerarrangementer.

«Let Them Eat Cake» er en litt mer tilgjengelig plate enn det folk vanligvis er vant med fra Motorpsycho. Vi ville nemlig lage et vakkert album. Dette er derfor en annerledes utgivelse, mener Bent.
Vi har kanskje blitt mer voksne, tror Steinkjer-gutten Snah, eller Hans Magnus Ryan som han heter, ifølge folkeregisteret.
Vanligvis har vi villet vise alle våre sider når vi har gitt ut en plate. Både det harde, og det nedtonede og vakre. Og gjerne i samme låt. Nå har vi forsøkt å rendyrke oss, sier Håkon Gebhardt.

Bandmedlemmene er spente på mottakelsen av den nye plata. Mens T-A var på besøk oppdaget Bent tilfeldigvis, via internett, at bandets singel «The Other Fool» lå helt øverst på VG-lista. Stemningen føk i taket.
Det er jo en kjempeplate, smiler Bent. Han innrømmer likevel at bandet for første gang er litt engstelige. Vi er forberedte på halshugging, sier Snah, og sikter til tittelen «Let Them Eat Cake», oppkalt etter den franske dronningen Marie-Antoniettes berømte utsagn, på spørsmål om hva det franske folket skulle gjøre når de ikke hadde brød. Ikke lenge etter uttalelsen fikk dronningen smake folkets vrede, og giljotinens ubarmhjertighet.
Men jeg tror fansen vil kjenne oss igjen, selv om det kanskje blir en utfordring for dem. Det er mye Motorpsycho i plata. Men vi håper samtidig at det nye uttrykket kan føre til at vi når en bredere målgruppe, sier Bent.

«Let Them Eat Cake» er Motorpsychos tiende plate på ni år. Til sammen har bandet solgt godt over 200.000 plater i Norge, samt tusenvis i utlandet.
Vi har en trofast fanbase, og i mars drar vi på Europa- og Norges-turné. Det ser vi fram til, sier Bent. Men nå handler det om plateutgivelse. Avtaleboken har vært fullskrevet de siste dagene. Et nederlandsk TV-team har vært på besøk og laget reportasje om bandet i en knapp uke. Tirsdag var Student-TV på plass, og innimellom gjøres avisintervjuene unna. I dag reiser bandet til Oslo.
Det er slitsomt innimellom, men vi er veldig inspirerte nå. Har hatt pause siden i sommer, da vi følte oss litt utbrente. Nå er vi imidlertid i støtet igjen, sier snåsningen Bent Sæther.

Morten Fagervik er like spent på mottakelsen av «Let Them Eat Cake» som bandmedlemene i Motorpsycho.
Den tidligere sandvollingen har jobbet for bandet siden 1992. Som god kompis av Bent Sæther og Hans Magnus Ryan, kjørte han det unge bandet til spillejobber rundt om i Trøndelag. Etterhvert startet han som lystekniker og såkalt «roadie».

Som en kløpper på gitar fikk Fagervik også delta som gitarist under innspillingen av plata «Blissard» i 1995. Nå er han ansatt av Motorpsycho som roadie på bandets turnéer, og har også administrativt ansvar for bandet.
Det har skjedd mye bra rundt Motorpsycho de siste årene. Spennende å være en del av bandet, synes Fagervik, som for øvrig bor i etasjen under bandets kontor på Svartlamon.

Stian Manka