home

  [media stories: norwegian: 1998]Bent & Co ber om tillit

Interview / Article taken from the
Norwegian newspaper
TRØNDERAVISA - FILTER, 1998-02-28.


TRONDHEIM: Bak tykke betongvegger i havneområdet Dora har Motorpsycho hamret sammen ny cd. Etter helga slipper selvsikre bandmedlemmer resultatet «Trust Us».

Etter gjennombruddet «Demon Box» i 1993 har Motorpsycho stort sett høstet strålende kritikker. Det toppet seg med 15.000 solgte av «Angels And Daemons At Play» i fjor. Mandag ligger oppfølgeren «Trust Us» i platebutikkene.
Vi har ikke valgt ny retning. Men vi vet hva vi har gjort før, og har prøvd å skape noe nytt innenfor våre rammer, sier bassist og vokalist Bent Sæther.
Det er snart ti år siden han tok med seg flyttelasset fra Snåsa til Trondheim, og omtrent like lenge siden Hans Magnus Ryan (Snah) flyttet fra Steinkjer for å gå på folkehøgskole.

Øver i bunkers

Det er torsdag. Varmen fra ettermiddagssola demper de verste vindkastene nede på havna. Lengst inne i u-båt-bunkeren fra krigens dager leier Motorpsycho øvings-lokale. Husleia på 800 i måneden er mer enn det Bents leilighet på Lademoen koster.
Her overlever vi til og med atomangrep, flirer Snah.
Og vi kan bråke så mye vi vil, legger Bent til.
Her er de stort sett når de ikke er i studio eller på turné. Seks-sju timer daglig, seks dager i uka, lever Bent, Snah og trommeslager Gebhardt (Haakon) i sin egen verden: I et inferno av lyd.
Slik blir det resultater av.
Vi er utrolig mye sammen, og blir disiplinert. Jeg blir stadig overrasket over hvor fint det går, tilstår Bent, før han kaster seg over det ferske platecoveret T-A har tatt med. Øyeblikket er hellig.

Satt i feil bås

Gitarist Snah tar over:
Vi prøver å ta vare på stemningen vi til enhver tid befinner oss i. Vi vil gjerne selge mest mulig, men tar ikke hensyn til platesalg, eller hva folk vil ha. Vi gjør nettopp det vi føler for, sier han, med krav om å bli trodd.
Motorpsycho er bandet som kan sammenliknes med svært mange, eller ingen. De har maktet å skape særegen stil og uttrykk. Romslige produksjoner gir rom for støy og ambient lyd.
Vi er nominert for spellemannpris i klassen «hard rock». Ganske utrolig. Den sjangeren forsvant med hårsprayen på slutten av 80-tallet. Noe av det vi gjør kan kanskje minne om hard rock, men det er ikke i den båsen vi føler oss hjemme. Vi er ganske enkelt et rockeband, som åpner for eksperimenter og improvisasjon, mener Bent, som likefullt er åpen for å ta imot nok en «brevpresse» for å ha på kontoret. Motorpsycho fikk som kjent spellemannprisen som beste rockeband i 1996, i kjølvannet av «Blissard».

En poplåt

  Bent & Snah in 1997

«Trust Us» ble til under noen intense sommeruker. Deretter ble mye av materialet testet på utenlandsturné, før Motorpsycho gikk i studio i Halden i oktober. Fra idéer ble tapet i øvingslokalet første gang til finishen ble gjort i studio gjennomgikk låtene store endringer.
Vi hadde for eksempel «Dear Kathru» som arbeidstittel på en låt. Rett og slett fordi den minnet om både Beatles' «Dear Prudence» og Yes' «Siberian Kathru». Til slutt liknet den ikke på noen av dem. Dermed fikk låten navnet «Evernine», humrer Bent, som avstår fra å fremheve favorittlåter.
Låter som har fungert bra live er «Vortex Super» og «Superstooge», skyter Snah inn.
Jeg synes hver låt representerer det vi står for, men ikke dermed sagt alt. «Hey, Jane» er nok albumets eneste poplåt, tillegger Bent.

Selger i utlandet

«Trust Us» er blitt 14 kutt fordelt på to skiver, og skal også lanseres internasjonalt. Tyskland, Holland og Italia er de største markedene bak hjemlandet.
Vi klarer aldri å fatte oss i korthet når vi først er i gang. Hver låt varer som regel fra sju til ti minutter. Og det blir litt for lite med seks-sju låter, forklarer Gebhardt.
Motorpsycho har som vanlig søkt hjelp i studio. Like vanlig som Helge «Deathprod» Steen står for støyen. I tillegg kler saxofon for første gang deler av bandets lydbilde.
Trygve Seim spiller til daglig jazz, men har glidd fint inn i vårt lydbilde. Han har bidratt med sine innfallsvinkler. Vi har funnet felles plattform til tross for at vi tilhører vidt forskjellig lydverden, sier Snah, og røper dermed litt av Motorpsychos egenart.

John Sund

The photo included does not originally belong to this article but was taken from the website of the professional Italian photographer Stefano Giovannini.Turnéåpning i Dampsaga

Tirsdag 3. mars er det duket for turnépremiere i Dampsaga i Steinkjer. Motorpsycho lover mye nytt materiale.

Vi kommer til å spille mye fra «Trust Us». Synd at publikum får litt kort tid til å lære låtene, sier Snah, foran gjensynet med fansen i hjembyen.
Motorpsycho-gitaristen tør imidlertid love overraskelser.
Vi har aldri sett det som noe poeng å gjenskape låtene likt fra albumene. Enkelte av våre sanger er spilt i opptil 25-30 forskjellige versjoner. Litt av vitsen med konserter er å overraske publikum, mener Snah.
Norgesturnéen fortsetter frem til 21. mars. Deretter tar bandet en snartur til Sverige. Fra 5. mai til 6. juni står resten av Europa for tur, før Bent Sæther & Co tar ferie for å følge fotball-VM fra tv-skjermen.