home

  [media stories: 2001: norwegian]
Motorpsycho: Listetoppere med æren i behold

Article around the Phanerothyme release
taken from the Norwegian newspaper
VARDEN, 2001-09-14.
Norwegian. Found at the varden site by Mats Johansen.


  Motorpsycho – the Amish people in 2001
 
PLATEAKTUELLE. Motorpsycho ute i det grønne. Nå er de på turné og søndag kommer Bent Sæther (bass/vokal), Hans Magnus «Snah» Ryan (gitar/vokal) og Håkon Gebhardt (trommer) til Parkbiografen i Skien. (Foto: Kim Hiorthøy/Sony Music).

(SKIEN) Kanskje er de Norges aller mest selvfornyende og produktive band? Motorpsycho som nå har sklidd elegant inn på 1.plassen på VG-lista, står på scenen i Parkbiografen søndag kveld.

Det har nemlig rullet ut hele og dobbeltalbum, cd-er og vinyl, singler og ep'er fra Motorpsycho jevnt og trutt gjennom det siste tiåret. Album som «Let Them Eat Cake» (2000), «Trust Us» (1998), «Angels And Daemons At Play (1997), «Blissard» (1996), «Timothy's Monster» (1994), «Demon Box» (1993) og «Lobotomizer» (1991) har gitt bandet en trofast tilhengerskare både i Norge og land som Tyskland, Nederland og Italia.

Stort nok

Nå er bandet på turné i forbindelse med den nesten rykende ferske skiven «Phanerothyme». Konserten på Parkbiografen er i regi av Skien Musikkforum og valget av lokale er ingen tilfeldighet. De venter mange folk. Normalt holder musikkforumet sine konserter på den lille puben på Kick. Turneen startet i Nord-Norge og innen de avslutter i oktober, har Motorpsycho vært innom både München, Paris, Athen og Roma for å nevne noen stoppesteder. Som band begynte Motorpsycho å spire og gro i 1989. Musikalsk var begynnelsen knurrende metal-røff. Etter hvert har det melodiøse, skakke, improviserende, prog-pregede og det langstrakte blitt et kjennetegn ved supergruppa. På det aller nyeste albumet nyter karene en stor nostalgisk dukkert ned i et pop-univers.

Doors-inspirasjon

Anmeldelsene har variert noe. Dagbladet ga albumet en «firer» og sto på at «Phanerothyme» er stivere og mer pompøs enn det forrige albumet. Men samtidig ble det pekt på at albumet definitivt høres ut som Motorpsycho og at det er en mengde øyeblikk å glede seg over for venner av progressiv fripop. VG ga skiven en «femmer» og musikken gir anmelderen vemodige mimrebilder fra sekstitallet og særlig den amerikanske vestkysten. Han trekker paralleller til The Doors og Santana, akkurat som anmelderen i NRKs Kulturnytt på P2 har gjort.
Sistnevnte mener de som vil ha størst glede av plata, er de som kjenner til den 60- og 70-talls musikken som Motorpsycho så mesterlig baker inn i sin egen. Det ligger altså an til en stilig helgeslutt med bandet, som i 1992 ga ut mini-lp'en «Soothe» og fikk laget stålcover på drøye kiloen til hvert av de 100 første eksemplarene...

Henriette Aas Sandvik