home

  [media stories: 2001: norwegian]
Rett Til Topps

Article about Motorpsycho hitting the
top of Norwegian lp charts with Phanerothyme right away
taken from the Norwegian newspaper
VG, 2001-09-12.
Norwegian. Picture scanned and sent in by Kristoffer.  Motorpsycho in 2001
 
FRA SUKSESS TIL SUKSESS: Igjen får Norges ledende rockeband - trioen Motorpsycho f.v.: Hans Magnus Ryan, Bent Sæther (foran) og Håkon Gebhardt – ros for sin nye plate, "Phanerothyme".
photo: Eva von Hanno Bast

Motorpsycho raser rett inn på 1. plass på VG-listen med sitt nye album "Phanerothyme".

Perfekt! jubler Motorpsycho-sanger Bent Sæther, som i kveld åpner norgesturneen i Bodø.

Jeg tar det som et tegn på at vi har lykkes med å få folk til å like rock som også har litt mening, sier Sæther.

Begeistret

VGs anmelder var meget begeistret for det nye Motorpsycho-albumet:
"Det mest varierte Motorpsycho-albummet noensinne", skrev VGs plateanmelder, og lot terningen lande på fem prikker.

Da Motorpsycho ga ut sitt forrige album, "Let Them Eat Cake", i fjor, toppet bandet begge VG-listene. Singelen "The Other Fool" toppet også Topp 20-listen.
I fjor fikk Motorpsycho mye ros i verdens største musikkavis, New Musical Express.
Men anmeldelsen, med uttrykket "psykedelisk mesterverk", førte ikke til umiddelbar suksess i England.

"Psykedelisk"

I Norge er en slik anmeldelse positiv, men for å slå igjennom i England dreier det seg om 20 prosent musikk, og 80 prosent image. Den type kompromisser gidder ikke vi å være med på, sier Sæther. Det norske rockebandet hjemmehørende i Trondheim selger mye plater også i store europeiske land som Tyskland, Italia og Frankrike, men altså ikke i England.
Motorpsycho bruker ordet "psykedelisk" om sin musikk, og den litt merkelige albumtittelen "Phanerothyme" er ikke tilfeldig.
For det litt merkelige ordet som er tittelen på platen, er hentet fra den britiske forfatteren Aldous Huxley. Og Motorpsycho er ikke det første bandet som er blitt fascinert av forfatteren bak bøker som "Brave New World" og "Doors of Perception". Jim Morrisons Doors tok sitt navn fra sistnevnte bok.
Det var i forbindelse med boken "Doors of Perception" og forfatterens eksperimenter på 1940-tallet med stoffet meskalin – et narkotikum som skilles ut fra spesielle typer kaktuser – at Aldous Huxley brukte ordet "Phanerothyme", men hans gode venn og CIA-lege Humphrey Osmond syntes det ordet var litt vanskelig.
Humphrey Osmond ville heller bruke ordet "psychedelic", sier bandets andre gitarist, Hans Magnus Ryan, mener Huxley var en visjonær.
Med ordet "psychedelic" oppsto et ordet som skulle komme til å bli svært mye brukt innen moderne kunst og rockekultur de neste 50 årene, fra Beatles og Syd Barretts Pink Floyd til dagens Motorpsycho.

Børre Haugstad