[media stories: court proceedings] |
|||||
Kjemper for opphavsretten
Article concerning the VoW vs. Motorpsycho-lawsuit OSLO: Trondheimsbandet Motorpsycho møte i går plateselskapet Voices of Wonder til kamp om rettighetene til gruppas tre første album, og hundretusenvis av kroner. Hvis Motorpsycho vinner kan det bli flere lignende søksmål.
Motorpsycho betalte selv produksjonskostnadene til sine tre første album, «Lobotomizer», «8 Soothing Songs for Ruth» og gjennombruddsalbumet «Demon Box» fra 1993, og krever nå rettighetene til de produksjonene. Trond Brandal, i Norsk Musiker forbund, håper på seier til Motorpsycho. Får vi medhold i retten på denne saken kan vi vise til den i kommende tvistemål. Det er flere og flere musikere som betaler for innspillingene selv, og som da bør ha kontroll over rettighetene selv, sa Brandal til Adresseavisen.
Tror ikke på presedens
Det er mange sider til striden som etter mange år endte opp i retten i går. Motorpsycho mener de har krav på vederlag fra Gramo for kringkastning i radio og TV, siden de produserte albumene selv uten hjelp fra plateselskapet. Vederlagene tilkom Voices Of Wonder frem til 1998, og er siden det lagt på is. Motorpsycho krever også 195 000 kroner som Voices Of Wonder mottok fra Norsk Kassetttavgiftsfond til støtte for innspillingen av «Demon Box» og EP'ene «Mountain EP» og «Another Ugly EP». Gutta i bandet mener de betalte for innspillingene selv, og aldri har sett snurten av pengene. Motorpsycho mener også at plateselskapet ikke klarte å markedsføre bandet godt nok, og at de derfor ikke overholdt sin del av avtalen. Men advokat Peter G. Nitter, som representerer Voices of Wonder, var svært seierssikker før retten var satt i Oslo i går. Han mente saken uansett ikke ville skape presedens, og at andre musikere dermed ikke vil kunne vise til den i kampen om opphavsrettskroner. I sin prosedyre hevdet Nitter at kontrakten mellom de to partene slår fast at retten til innspillingene tilfaller Voice of Wonder på ubegrenset tid. Nitter hevdet også at Motorpsycho fikk en fordelaktig kontrakt.
Naive ungdommer
Motorpsychos advokat Erik Nadheim, mente rockerne som var bare tyve år gamle da den første kontrakten ble inngått, ikke var klare over at de sa fra seg rettighetene til innspillingene. Kontrakten slår fast at Motorpsycho har retten til mastertapen, noe de selv trodde var nok til å senere bestemme hvordan musikken skulle brukes. Gutta i bandet levde på den tiden på studielån og støtte fra kjærester og familie. Deres største drøm var å utgi en plate, fortalte Nadheim retten i går. For Bent Sæther, Hans Magnus Ryan og Håkon Gebhardt er konflikten ekstra bitter siden de pleide å anse flere av de ansatte i det lille undergrunnsselskapet Voices Of Wonder som nære venner. Etter å ha sovet med rettspapirer under hodeputa i mange dager, var det en lettelse å få saken i gang. - Vi har ventet på å få denne saken avklart i mange år, så det blir deilig å bli ferdige med den, sa Håkon Gebhardt til Adresseavisen. Utover det ville ikke bandmedlemmene kommentere saken før det foreligger en rettskraftig dom. Det kan ta flere uker. Hovedforhandlingene er satt til å vare i fire dager, og i dag inntar trønderrockerne vitneboksen. Nilas Johnsen
|
|||||