[media stories: the second ruling] |
|||
Voices: Rettsaken undøvendig
Article quoting VoW's press release after the second ruling
Voices Music & Entertainment fikk i saken mot Motorpsycho medhold i både Oslo Byrett
og Borgarting Lagmannsrett. Siden motparten i betydelig grad har prosedert saken i pressen,
finner vi det nødvenig å sende denne pressemeldingen, skriver Dag Krogsvold, markedssjef
i VME i denne pressemeldingen til Ballade. Hele søksmålet er reist ut ifra motivasjonen
"det er lov å prøve seg", mener han. Han retter også skyts mot Musikernes
Fellesorganisasjon, som har støttet Motorpsycho. Det er en uheldig situasjon hvis det
ikke lenger er forretningsmessig forsvarlig for norske plateselskaper å utgi artister
tilknyttet MFO.
Pressemelding vedr. saken
Voices of Wonder Records AS vs. Motorpsycho
1. Generelt Saken skulle aldri vært reist da utfallet var klart på forhånd. Det har blitt hevdet at saken hadde en rekke prinsippielle sider, men med unntak av striden om Gramo-midlene så medfører dette ikke riktighet. Det viktige prinsippet som ble prøvet i Oslo Byrett og Borgarting Lagmannsrett var hvorvidt rimelige skriftlige avtaler inngått mellom myndige personer skulle gjelde eller ikke. Ikke overraskende gjelder dette prinsippet fortsatt i norsk rett.
2. Hovedsøksmålet
a. Avtalenes Rimelighet Det har fra motparten blitt forsøkt gjort et poeng av at avtalene ikke skulle gjelde p.g.a. Motorpsycho betalte innspillingen av verkene. Nettopp dette har vært et viktig prinsipp i avtalene. P.g.a. at artisten betaler innspillingen så får de en betydelig høyere royalty. Et slikt prinsipp medfører også en helt annen kostnadsbevissthet hos artisten. Dette muliggjør s.k. "smale" utgivelser. Motorpsychos innspillingskostnader har vært ubetydelige. Studiokostnader for "Lobotomizer" og "Demon Box" kostet h.h.v. kr. 17.000 og kr. 30.000. Under innspillingen av "Demon Box" hadde Voices ytet Motorpsycho et forskudd på kr. 28.000. Voices kostnader med prosjektene har vært over kr. 1.1 millioner. Artistens samlede avkastning på samarbeidet med Voices har vært mer enn kr. 1.3 millioner. Voices andel av prosjektenes overskudd har vært kr. 1.445.166. Det er vanskelig å se noe urimelig i slik inntektsfordeling.
b. Gramo-vederlaget
c. NKAF støtte
3. Motsøksmålet
4. Musikernes Fellesorganisasjon Voices har ved flere anledninger vurdert om vi fra økonomiske betraktninger faktisk er tjent med å føre denne saken. Vi konkluderte imidlertid tidlig på at det i rettferdighetens navn ikke er riktig å la seg skremme av slike angrep fra en betydelig sterkere motpart. Det er derfor hyggelig å konstatere at både Oslo Byrett og Borgarting Lagmannsrett har gitt oss uforbeholdent medhold, og at motparten må dekke våre saksomkostninger. Ut fra presseuttalelser har vi forstått at MFO har til hensikt å saksøke flere plateselskaper. På bakgrunn av resultatet i denne saken så bør de nok betenke seg. Det vil vel være en uheldig situasjon hvis det ikke vil være forretningsmessig forsvarlig for norske plateselskaper å utgi artister tilknyttet MFO. Hvis MFO ønsker å bli betraktet som en seriøs medspiller i den norske musikkbransjen bør nok både den juridiske og diplomatiske kompetansen styrkes betraktelig. Oslo, 14. desember 2001
Red. /
|
|||