home

  [record reviews: it's a love cult]It’s a Love Cult

Review of It's a Love Cult taken from the
website of Norwegian radio channel
NRK.NO, 2002-10-01.
In Norwegian. Found at the nrk site by Ingmar Wåhlberg.


Motorpsycho in 2002  
Like sikkert som at løvet faller av trærne gir Hans Magnus "Snah" Ryan, Bent Sæther og Håkon Gebhardt ut plate om høsten (Foto: Ellen Ane Eggen)


Motorpsycho bekrefter sin posisjon som et av Norges mest spennende rockeband på sitt nye album "It’s a Love Cult". Men de kan til tider bli litt for smarte i sin reaktualisering av 60- og 70-tallets musikalske finesser. Det mener anmelder Eystein Sandvik.

Trondheimstrioen Motorpsycho har siden starten i 1989 dyrket sine egne musikalske prosjekter, uavhengig av populærmusikkfeltets skiftende trender. Bandet er nå ute med sitt fjortende album, "It’s a Love Cult", som fortsetter dyrkingen av gjennomarrangert pop som også preget bandets to foregående album.

Savner det enkle

Popdreiningen har imidlertid ikke gjort Motorpsycho mer tilgjengelig: Til det er låtstrukturene for kompliserte, melodiene for kronglete og harmoniene for komplekse. "It’s A Love Cult" er både gripende og ikke minst imponerende i sin oppsiktsvekkende musikalske rikhet, men av og til savner man enda mer av det enkle og umiddelbare som kontrasterende element i musikken.

Særstilling

Motorpsycho - «It's a Love Cult» - cover - front  

Låtene på "It’s a Love Cult" har en gjennomkomponert form, ofte med lange instrumentalpartier. Selve låtmaterialet er tydelig inspirert av 70-tallets symfoniske progrockband som Yes og Genesis, men låtene er ikledd arrangementer for strykere og blåsere som heller leder tanken hen til 60-tallet og navn som Burt Bacharach og Brian Wilson.

Forholdet til pophistorien blir til tider i overkant fetisjistisk, man savner elementer som kan sette 60- og 70-tallsimpulsene i et aktualiserende perspektiv. Det å være "hevet over trender" kan i så måte slå begge veier. Likevel, å skrive så gjennomgående gode låter innenfor et så komplekst tonespråk står det respekt av. Der befinner Motorpsycho seg fremdeles i en særstilling i norsk musikkliv.

Eystein Sandvik
Kulturnytt, NRK P2