home

  [media stories: court proceedings]
Bittert rockeoppgjør i retten

Article concerning the VoW vs. Motorpsycho-lawsuit
taken from the Norwegian newspaper
DAGBLADET, 2000-06-27.
Found by Kalle at the Dagbladet-site.


I 1991 ble Motorpsycho de lykkelige innehaverne av sin første platekontrakt. Nå angrer de. Bandet skrev nemlig under på en avtale som bandt dem til evig tid. I går møtte trønderne plateselskapet i Oslo byrett.

  Motorpsycho ... court date
 
INGEN FREDSPIPE: Motorpsycho går til sak mot Voices of Wonder som har sikret seg retten til deres tidligere plateinnspillinger til evig tid.
Foto: GEIR BØLSTAD

Striden står om retten til å utgi tre albuminnspillinger som de gjorde for selskapet. I avtalene bandet skrev med Voices of Wonder (VOW), sto det spesifisert at selskapet eier retten til å utgi innspillingene.

Den den gang så ukjente Trondheim-gruppa har siden utviklet seg til å bli et av Norges ledende rockeband. Suksess på kontinentet har gjort de første innspillingene etterspurte.

For unge

Det er ikke pengene, men prinsippet det gjelder. Vi vil eie bruken av våre egne sanger. De sammenlagte inntektene fra platene det er snakk, om ligger nå på vel 200000 kroner i året. VOW får mesteparten av dette, sier frontfigur Bent Sæther.

Motorpsycho spilte inn tre album for egne penger på VOW før de byttet plateselskap i 1994. Innspillingen av platene betalte de for selv. Dette, og at de var unge og uten mulighet til å forstå konsekvensene av kontrakten, er hovedargumentene i saken mot VOW.

Vi var veldig gode venner en gang, men nå snakker vi ikke sammen, sier trommis Håkon Gebhardt.

Føler ansvar

I samarbeidsavtalene med Voices of Wonder står det helt tydelig at plateselskapet eier rettighetene til bruken av innspillingene, og at dette ikke er tidsbegrenset. Motorpsycho har altså ikke mulighet til å si opp disse avtalene, sier advokat Peter G. Nitter, som representerer VOW i saken.

Etter at vi slo gjennom, var det mange band som søkte seg til VOW og endte opp med samme kontrakt. Jeg håper vi kan gjøre det godt igjen, og at de også kan slippes fri ved at vi vinner denne saken, sier Gebhardt.

Alexander Henriksen