home

  [media stories: after the ruling]
Motorpsycho tapte og vant

Article reporting about the ruling
in the VoW vs. Motorpsycho-lawsuit
taken from the Norwegian site
NETTAVISEN, 2000-08-11.
Found at the nettavisen-site.


Motorpsycho  

Motorpsycho vant ikke søksmålet om retten til å utgi sine første plater fra plateselskapet Voices of Wonder da retten avsa dom fredag.

Motorpsycho har siden starten hatt stor suksess i både inn- og utland og er i dag en av musikk- Norges største eksportvarer. Platene deres får stormende kritikker både i hjemlig og utenlandsk musikkpresse.

Rettssaken mellom Motorpsycho og VOW er blitt sett på som toneangivende for resten av bransjen - ikke minst band som føler seg fanget og urettferdig behandlet av plateselskaper. Fredagens dom er ikke bare et lyspunkt for deres del.

Vi vant på tre av fem punkter og fikk klarert forholdet vår til Voices of Wonder, samtidig som de fikk en pekefinger rettet mot seg. Vi vurderer likevel å anke videre, sier Motorpsychos manager, Cecilie Lykke til Nettavisen.

Årelang krangel

Motorpsychos krangel med Voices of Wonder har pågått i en årrekke. Nå har retten satt en foreløpig strek for diskusjonen om hvem som har sveket hvem.

Motorpsycho har i sitt søksmål ment at Voices of Wonder i sin tid lurte dem til å skrive under på en avtale de ikke skjønte rekkevidden av. Blant annet skrev de under på at VOW skulle ha ubegrenset adgang til å utgi de første utgivelsene i enhver form for de måtte ønske til enhver tid.

Motorpsycho leverte i perioden med VOW sine innspillinger fiks ferdige. De betalte til og med for cover og innpaking. Plateselskapets oppgave var utgivelse og distribusjon.

I sin tid gikk også støtten fra Kassettavgiftsfondet og andre støtteordninger til plateselskapet og ikke til bandet selv, til tross for at de satt med produsentansvaret.

  Motorpsycho
Trakk seg

I 1995 sa Motorpsycho opp avtalen med selskapet, og varslet at de ville be en advokat gå gjennom avtalene. Det er dette arbeidet som nå har fått en foreløpig slutt.

Voices of Wonder på sin side har saksøkt gruppa for det de mener var avtalebrudd da de sa opp avtalen og nektet å inngå ny forlagsavtale med selskapet.

Retten har brukt en god stund på å komme frem til sin avgjørelse.

Jeg synes vi har kommet et stykke på vei. Det er ganske alvorlig å si opp en avtale som er underskrevet. Det er få saker som dette i bransjen, så dette føles som nybrottsarbeid, sier Lykke.

Tap og vinn

Verken Motorpsycho eller Voices of Wonder vant helt frem med sine synspunkter i retten. Retten understreker at Motorpsycho eier mastertapene til sine innspillinger, men tilkjennegir at det er Voices of Wonder som har rett til å utgi dem - og det i 50 år til.

Det er dette punktet vi eventuelt vil anke på. Vi mener vi har retten på vår side, sier manager Lykke til Nettavisen.

Retten anser at VOW sterkt har misligholdt avtalen om det siste live-albumet «The Demon Box», både når det gjelder distribusjon og markedsføring, men fordi Motorpsycho aldri har «kommunisert misnøyen» sterkt nok, kan de ikke dømmes på det. VOW fikk seg likevel en smekk over fingrene i domslutningen.

Motorpsycho  

Voices of Wonders motsøksmål mot gruppen ble avvist da selskapets fremlegg av påståtte avtalebrudd var klart foreldet.

Royalties

Motorpsycho vant på ett punkt i søksmålet sitt. De har hermed rett til inntekter fra sine egne låter når disse spilles på radio eller i annen kringkasting. De får ikke betalt tilbake produksjonsstøtten som gikk til VOW for sine første utgivelser.

Begge parter må betale hverandres saksomkostninger til en viss grad.

Vibeke Johnsen